Cara Rawatan Slipped Disc Tanpa Pembedahan, Jimat Wang Belasan Ribu!

Jumlah kos rawatan untuk masalah slip disc dianggarkan mencecah belasan ribu hingga puluhan ribu ringgit. Tetapi ramai yang tidak tahu, fakta sebenar tentang rawatan bahawa majoriti (80-90) % boleh sembuh tanpa rawatan pembedahan. Kebanyakan pesakit slip disc sembuh tanpa melakukan rawatan pembedahan. Bagi mereka yang mengalami cakera tergelincir dan menjadi punca sakit tulang belakang, artikel ini sangat membantu anda untuk mengetahui kaedah rawatan yang sesuai.

Apakah Yang Dimaksudkan dengan Slipped Disk atau Penyakit Cakera Tergelincir dari Tulang Belakang?

Tulang belakang kita terdapat tisu kenyal leper yang melapik diantara 2 segmen tulang belakang yang dikenali sebagai Cakera Tulang Belakang. Terdapat berpuluh cakera pada tualng belakag kita dari leher hingga ke pinggangg.

Ia berfungsi untuk menyerap tekanan dan mengagihkan tekanan yang sekata pada tulang belakang. Masalah slip dics terjadi apabila berlakunya benjolan atau kegelinciran cakera ini dan diikuti dengan himpitan pada akar saraf (nerve root) yang berdekatan.

Tanda-tanda Berlaku Slipped Disc

  • Pesakit biasanya akan rasa sakit belakang hingga ke kaki jika ia berlaku pada bahagian pinggang.
  • Jika rasa sakit pada tengkuk dan menjalar turun ke tangan, ia berlaku pada bahagian leher.Kesakitan yang turun kekaki atau tangan itu sejenis sakit saraf yang ditakrifkan sebagai eletric shock, mencucuk, kebas atau panas yang disebabkan oleh himpitan akar saraf tadi. Rasa sakit akan bertambah apabila bersin atau batuk dengan kuat.

Punca-punca Slipped Disc

Antara faktor-faktor slipped disk berlaku ialah:

1.Faktor Mekanikal: Dimana struktur atau postur badan yang tidak betul ketika mengangkat objek berat, bersukan dan melakukan kerja kasar. Ia akan memberikan tekanan berlebihan kepada tulang belakang.

2.Faktor Genetik: Kemerosotan pada tulang belakang juga boleh disebabkan oleh faktor genetik

3.Faktor Nutrien: Kekurangan nutrien dalam tubuh boleh menyebabkan tubuh tidak berfungsi dengan baik dan kurang daya tahan. Kekurangan vitami boleh menyebabkan kerapuhan tulang.

4.Faktor Trauma: Kecederaan pada tulang belakang yang disebabkan oleh kemalangan dan sebagainya.

Rawatan Slipped Disc Tanpa Pembedahan

Kekurangan nutrien boleh menyebabkan proses penyembuhan terganggu. Termasuklah masalah tulang belakang. Pengambilan vitamin sebagai pelengkap nutrien dalam tubuh adalah sangat penting.

1.Vivix®: Tonik antipenuaan, dimana menjana keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slipped disk. Menyokong kesihatan secara menyeluruh dan kekuatan sendi. Ia adalah formulasi yang terungkul dari shaklee.

2.Omega Guard: Mengurangkan keradangan pada sendi. Bertindak sebagai pelincir pada sendi.

3.Ostematrix: Sumber kalsium yang paling penting untuk kekuatan otot, tulang dan ligamen. Yang istimewanya, ostematrix dilengkapi dengan Magnesium dan Vitamin D. Vitamin D membantu menyerap kalsium dan magnesium membantu menguatkan tulang.

Testimoni Rawatan Slipped Disk Tanpa Pembedahan

 

Bagaimana Nak Dapatkan Vitamin Shaklee?

Kesihatan amat bernilai dari wang ringgit. Jika kita sakit, wang pun tiada guna lagi. Bertindaklah sekarang untuk lebih sihat dan berpeluang melakukan aktiviti harian yang anda minat. Jangan tunggu lagi, buat keputusan hari ini juga!. Saya sedia membantu anda.

016-4225314

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge