10 Makanan Bantu Wanita Cepat Hamil

Selain usaha rawatan perubatan unutk cepat hamil, jenis makanan yang dimakan juga membantu meningkatkan kesuburan sehingga boleh meningkatkan potensi untuk cepat mengandung. Anda juga boleh berjumpa dengan pakar pemakanan untuk berbincang dengan lebih terperinci berkenaan makanan yang boleh diambil untuk kesuburan.

Jadi, kepada wanita yang belum hamil setelah bertahun berkahwin, anda boleh amalkan pemakanan ini. Mana tahu rezeki anda kan?. Jom kita ketahui 10 makanan bantu wanita cepat hamil seperti di bawah ini.

10 Makanan Cepat Hamil

1)Sayur-sayuran

Sayur-sayuran hijau yang kaya dengan asid folik dan kaya dengan zat besi adalah makanan yang sempurna untuk membantu meningkatkan kesuburan wanita. Zat besi membantu melekatkan janin ke atas rahim.

i) Brokoli

Mengandungi zat besi, asid folik dan nutrien penting menjadikan ia makanan lengkap. Ia juga mengandungi vitamin C yang tinggi yang diperlukan oleh ovari untuk proses mematangkan telur dan proses ovulasi.

ii) Kobis

Kobis mengandungi di-indole metana, sesuai untuk kesuburan. Satu kimia yang memainkan peranan penting dalam metabolisme estrogen dengan menghalang pembentukan fibroid dan endometriosis.

iii) Kentang

Setiap wanita yang merancang untuk hamil, perlu menambah hidangan kentang dalam diet seharian mereka. Mengandungi vitamin B dan E. Ia meningkatkan pembahagian sel, dengan itu, meningkatkan penghasilan ovum yang sihat.

2) Buah-buahan

i) Buah Sitrus

Vitamin C membantu pembebasan telur daripada ovari.

ii) Delima

Delima meningkatkan libido bagi kedua-dua jantina, selain itu ia memberi banyak manfaat kesihatan untuk kesihatan yang menyeluruh.

iii) Nanas

Ia mengandungi jumlah manganese yang tinggi, mineral yang penting dalam penghasilan pelbagai hormon pembiakan. Tahap kesuburan yang rendah dikaitkan dengan tahap “manganese” yang rendah dalam tubuh seseorang.

iv) Pisang

Wanita yang merancang untuk hamil dinasihatkan untuk mengambil pisang kerana mengandungi vitamin B6 yang tinggi. Kandungan vitamin B6 mampu membuatkan haid teratur dan lebih tinggi potensi untuk hamil.

3) Makanan Bukan Vegetarian

i) Telur

Telur ialah makanan yang terbaik untuk kesuburan. Ia kaya dengan “foline” asid lemak omega 3, dan vitamin D, ia makanan lengkap untuk setiap wanita yang merancang untuk hamil.

ii) Salmon

Salmon ialah ikan yang terbaik. Ia kaya dengan asid lemak omega 3 dan nutrien penting lain yang memainkan peranan penting untuk meningkatkan kesuburan seorang wanita.

iii) Tiram

Mengandungi zink semulajadi, membantu pembentukan telur dalam ovari dan meningkatkan kesuburan.

iv) Kerang

Makanan laut yang sedap dan lazat, dilengkapi dengan vitamin B12 yang penting untuk mengekalkan tahap estrogen normal dalam tubuh dan implantasi bagi telur yang disenyawakan.

4) Rempah Ratus

i) Kunyit

Kunyit kaya dengan antioksidan dan menggalakkan kehamilan yang sihat.

ii) Cili

Cili juga bertindak sebagai makanan untuk kesuburan. Ia meningkatkan aliran darah ke seluruh tubuh selain memastikan bekalan darah yang sihat untuk sistem reproduktif. Selain itu juga, cili membantu penghasilan hormon endorphin yang dapat melegakan badan dan meningkatkan kesuburan.

iii) Bawang Putih

Jika disebut makanan untuk meningkatkan kesuburan, bawang putih adalah yang terbaik. Bawang putih mengandungi selenium, mineral yang memberi perlindungan terhadap keguguran awal dengan itu meningkatkan peluang untuk hamil.

5) Bijian yang Berkhasiat

i) Biji Labu

Ia adalah makanan yang baik untuk wanita hamil kerana sangat baik untuk sistem reproduktif. Jumlah zink yang tinggi memainkan peranan yang penting dalam proses pembahagian sel semasa peringkat embrio.

ii) Biji Flax

Mengandungi asid lemak omega 3 dan “lignins” yang memainkan peranan penting untuk kesuburan wanita. Ia juga membantu mengurangkan saiz fibroid dan meningkatkan kesuburan wanita.

iii) Minyak Zaitun

Kelebihan minyak zaitun untuk mengekalkan jantung yang sihat telah akui oleh umum. Lemak ” monounsatured” dalam minyak ini mengurangkan keradangan di dalam badan dan kemudian membantu kehamilan bebas daripada sebarang komplikasi.

iv) Minyak Hati Ikan Kod

Ia membantu pengawalan hormon pembiakan wanita yang normal dalam badan dan meningkatkan kesuburan

6) Susu Penuh Krim

Susu penuh krim mengandungi lemak yang sihat untuk meningkatkan kesuburan dan peluang untuk hamil yang tinggi.

7) Badam

Walaupun semua kacang baik untuk wanita hamil, tetapi badam adalah kacang yang terbaik. Mengandungi asid lemak omega 3 dan Vitamin E menjadikan ia makanan untuk kesuburan.

8) Pengambilan Multivitamin

Wanita yang mengambil multivitamin kurang cenderung untuk mengalami ketidaksuburan. Sebanyak 20% ketidaksuburan ovulasi dapat dikurangkan jika wanita mengambil 3 atau lebih multivitamin setiap minggu. Satu kajian menunjukkan, wanita yang mengambil multivitamin mempunyai 41% risiko lebih rendah untuk berlaku kemandulan.

9) Makanan yang Kaya dengan Antioksidan

Antioksidan seperti folat dan zink boleh menyuburkan lelaki dan wanita. Ia menyahkan radikal bebas dalam tubuh yang boleh merosakkan sperma dan telur. Satu kajian terhadap lelaki dewasa menunjukkan bahawa, makan 75 gram walnut yang kaya dengan antioksidna setiap hari akan meningkatkan kualiti sperma.

10) Vitamin Untuk Kesuburan Agar Cepat Hamil

Selain mengamalkan makanan diatas, terdapat beberapa vitamin yang boleh meningkatkan peluang untuk hamil dan juga kesuburan yang terbukti berkesan. Kalau dulu, makanan mudah didapati dan bebas daripada bahan kimia, tetapi sekarang ni, sayur pun penuh dengan pestisid dan racun. Jadi, pemilihan makanan perlu dilakukan dengan lebih berhati-hati. Untuk mengatasi masalah ini, pengambilan vitamin yang berkualiti sangat diperlukan. Antara vitamin yang disyorkan iaitu;

Untuk Wanita

#1. GLA Compleks

Ia berfungsi untuk;

✅Membantu menghasilkan cecair serviks secara semulajadi

✅Meningkatkan kesuburan

✅Atasi masalah senggugut

✅Menstabilkan period atau haid yang tak normal

✅Melancarkan sperma untuk persenyawaan

✅Mengecutkan cyst dan Pcos bagi wanita

#2. B Kompleks

✅Mengandungi vitamin B6 untuk meningkatkan kesuburan wanita

✅Penting untuk persenyawaan telur oleh sperma

#3. Alfafa

✅Meneutral badan yang berasid

✅Membantu menghapuskan keputihan

✅Mengetatkan vagina

✅Menganjalkan punggung dan payudara

✅Vitamin Kesuburan untuk Lelaki

✅Ia adalah untuk mengatasi masalah sperma yang tidak sihat, tidak sempurna, tidak cergas dan sebagainya;

#3. Vitamin E Shaklee

✅Meningkatkan bilangan sperma sihat

✅Meningkatkan kemampuan reproduktif

✅Meningkatkan tenaga

✅Antioksidan yang membantu melawan radikal bebas yang merosakkan kualiti sperma

knafsu seks

#5. Coq-Trol Plus

✅Meningkatkan kesuburan

✅Meningkatkan kelajuan pergerakan sperma

✅Mengurangkan peratusan sperma yang abnormal/cacat

✅Menguatkan fungsi jantung

Testimoni

Jangan berlengah lagi. Tahap kesuburan semakin meningkat usia semakin menurun. Usaha dan ikhtiar dengan pemakanan disamping rawatan dengan pakat. Anda boleh hubungi saya di talian 016-4225314 untuk membuat pesanan SET KESUBURAN SUAMI ISTERI ini. Oh ya, anda perlu hubungi saya kerana saya berhasrat untuk memberi diskaun sebanyak 15 hingga 20% bagi pembelian set kesuburan ini. Jangan lupa untuk hubungi saya terus.

Nida (KN)

Call / Sms / Whatsapp: 016-4225314

ID No: 987151

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge