7 Petua Semulajadi Hilangkan Sakit Gigi

Sakit gigi bukan dialami oleh semua peringkat umur. Lebih-lebih lagi jika mengandung. Segala kerja terbantut. Bagaimana untuk hilangkan sakit gigi? Perkara pertama yang terlintas ialah berjumap dengan doktor gigi. Namun, tidak semua yang berani untuk ke klinik gigi dan memilih untuk mengubatinya sendiri.

Jika anda salah seorang daripadanya, entry kali ini akan membantu anda. 7 petua semulajadi hilangkan sakit gigi.

7 Petua Semulajadi Hilangkan Sakit Gigi

Banyak petua semulajadi yang berkesan dan mujarab boleh diamalkan untuk menghilangkan sakit gigi. Antaranya ialah;

#1. Minyak Gamat

Sapukan minyak gamat pada putik kapas dan sapukan pada gusi yang sakit.

#2. Bunga  Cengkih

Gigit 3 bunga cengkih pada tempat yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuh bunga cengkih dan isikan dalam gigi berlubang. Sakit gigi akan beransur hilang. Eugenol yang terdapat di dalam cengkih mampu mengawal keradangan dan bengkak pada gusi.

#3. Berkumur dengan Air Garam

Caranya, bancuh satu sudu kecil garam dengan secawan air suam. Kemudian berkumur dengan air tadi. Air garam mempunyai sifat pembasmi kuman dan antibakteria yang berpunca daripada sisa-sisa makanan yang tertinggal.

#4. Bawang Putih

Hiris bawang putih dan tempelkan pada gigi. Biarkan kira-kira satu jam. Sakit gigi akan bernasur hilang. Allicin dalam bawang putih bersifat antibakteria, antivirus dan antifungal.

#5. Sapukan Getah Bunga Kemboja

Sapukan getah bunga kemboja pada bahagian gigi yang sakit. Dan biarkan seketika dan berkumur dengan air bersih.

#6. Cuka

Ambil segelas air suam dan campurkan sedikit cuka. Kemudian berkumur dengan air tersebut.

#7. Kapur dan Sirih

Kapur mempunyai siat alkali manakala sireh memiliki rasa pedas. Ia boleh membunuh bakteria yang menyebabkan sakit gigi. Alkaloid dalam kapur sireh mempunyai kandungan sebati kimia yang sama dalam “painkiller” iaitu morphine.

Nutrien Kuatkan Gigi dan Tulang

Untuk memiliki gigi yang kuat dan berdaya tahan, pengambilan nutrien untuk kuatkan gigi seperti kalsium sangat diperlukan. Antara suplement yang dicadangkan ialah;

Ostematrix

Merupakan kalsium yang dilengkai degan magnesium dan vitamin D. Kalsium adalah salah satu mineral yg sgt penting utk tubuh badan. Kalsium berperanan penting untuk mengendalikan tekanan darah dan membina kekuatan tulang dan gigi.

Vitamin C

Memelihara kesihatan tulang dan gigi. Berupaya merawat luka dan mengelakkan jangkitan virus dan bakteria pada gusi dan juga gigi.

Garlic Kompleks

Berperanan sebagai antibiotik semulajadi menghalang pembiakan bakteria dan virus.

Testimoni

 

Jadi, jika anda sering mengalami sakit gigi, segeralah atasinya. Jangan biarkan sakit gigi terus mengganggu aktiviti harian anda. Hubungi saya di talian 0164225314 untuk info lanjut dan konsultasi.

Jangan ragu-ragu untuk menghubungi saya, saya sedia bantu anda.

Nida KN

ID NO: 987151

Whatsapp/Call: 016-4225314

FB: Harisatun Nida bt Abd Rashid

Ig: shakleebangi_bynida

Kawasan COD: Bandar Baru Bangi-Bangi Lama-UKM-Teras Jernang-Bandar Seri Putra-Bukit Mahkota-Nilai 3 dan kawasan Sekitar.

Pos seluruh Malaysia

 

 

 

 

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge