Cara Atasi Kemurungan Selepas Bersalin Untuk Cegah Dari Meroyan

“Baby Blues” atau gangguan emosi selepas bersalin adalah perkara biasa dialami oleh ibu-ibu selepas melahirkan. Lebih-lebih lagi jika pertama kali melalui proses bersalin. Rasa mahu menangis, sensitif, penat, stress dan sebagainya adalah gejala yang dilalui oleh mereka. Ia biasanya berlaku minggu pertama bersalin dan akan pulih selepas 10 hari tempoh bersalin. Apa yang merisaukan, jika ia menggangu emosi secara berpanjangan.

Jika ia tidak dibendung,bimbang akan berlaku kemurungan yang serius yang dipanggil gila meroyan. Apakah punca sebenar gila meroyan dan cara atasinya? Jom baca selanjutnya.

Punca dan Gejala Kemurungan Selepas Bersalin

Untuk membezakan antara kemurungan dengan tekanan emosi yang biasa dialami oleh semua kaum ibu adalah sedikit sukar. Namun jika ia membawa kepada kemurungan yang teruk, sehingga mengganggu perjalanan tugas harian, tidak boleh menguruskan kehidupan dengan baik sehingga terpaksa dibantu oleh orang lain, ia mungkin mengalami kemurungan selepas bersalin.

Gejala ini adalah gangguan emosi yang sangat serius, yang perlukan rawata dari doktor pakar dan sokongan emosi daripada ahli keluarga terdekat, terutamanya suami. Ia boleh berlaku dalam beberapa bulan pertama selepas bersalin. Dan ia biasanya terjadi kesan daripada kelahiran mati atau keguguran.

Ibu yang mengalami kemurungan berasa sedih, berputus asa, dan berasa diri tidak bernilai sehingga menyebabkan ibu menyendiri dan menjauhkan diri dari keluarga. Jika bermasalah dengan bayi, rasa benci pada bayi sehinggakan mahu mencederakannya, seperti mana menurut Dr Halimah Jaafar, Pakar Perunding dan Sakit Puan Hospital Regancy.

Ada juga ibu yang mengalami kemurungan yang paling teruk selepas bersalin yang dikenali sebagai Psikosis. Ibu yang mengalami psikosis ini akan mengalami halusinasi, khayalan, dan pergolakan dalam diri yang mendorong seseorang itu sehingga boleh mencederakan diri sendiri atau bayi mereka.

Punca Kemurungan

Antara punca kemurungan selepas bersalin ialah kombinasi beberapa faktor seperti perubahan hormon, persekitaran, genetik, yang diluar kawalan. Ia juga boleh jadi penat yang terlampau selepas proses kelahiran dan sebagainya.

Cara Atasi Kemurungan Selepas Bersalin

Sangat penting untuk ibu atau orang yang terdekat mengenalpasti tanda-tanda kemurungan selepas bersalin dan mengambil langkah seterusnya iaitu berjumpa dengan pakar. Anda rawatan yang akan diberikan ialah ubat anti-depresion, terapi, kaunseling dan terapi psiko.

Selain itu juga, beberapa cara atasi boleh dipraktikkan untuk ibu-ibu untuk mengelakkan meroyan:

1)Persediaan Psikologi

Sebelum memasuki fasa baru sebagai ibu bapa, sebaiknya pasangan mencari info dari kawan-kawan,ahli keluarga, pembacaan atau pakar semenjak mengandung lagi. Dapatkan juga info berkaitan dengan kelahiran, penjagaan bayi, penyusuan dan sebagainya untuk lebih bersedia menyambut kelahiran baru. Ia dapat membantu menghindarkan tekanan kerana emosi akan lebih terkawal.

2)Dapatkan Bantuan dan Sokongan Dari Ahli Keluarga

Dapatkan sokongan dan bantuan dari suami semasa penjagaan dalam waktu pantang. Ia dapat membantu mengurangkan tekanan pada ibu selepas bersalin yang pada msa yang sama masih dalam proses menyesuaikan diri.

3)Rehat dengan Cukup

rehat dengan cukup sangat penting untuk ibu selepas bersalin. Keletihan emosi dan fizikal yang melampau boleh menyebabkan kemurungan berlaku.

4)Bersikap Realistik

Jangan terlampau berfikir perkara yang sukar untuk dilaksanakan semasa berpantang. Apa yang penting, tanamkan rasa seronok menjadi seorang ibu.

5)Pengambilan Diet Yang Betul

Pemakanan yang seimbang sangat penting selepas bersalin untuk proses pemulihan. Makanan yang seimbang dapat mencegah kita dari rasa letih dan tidak bertenaga. Pengambilan nutrisi yang lengkap bukan sahaja membantu pemulihan dalaman yang cepat, ia juga dapat membantu menyokong kesihatan mental ibu.

Set Berpantang Shaklee sangat dicadangkan untuk menyokong keperluan nutrien ibu selepas bersalin. Ia adalah kombinasi mineral dan vitamin penting iaitu zat besi, B Kompleks, Potein, Vitamin C dan juga kalsium.

Set Berpantang Shaklee Terbaik Bantu Ibu Pulih dengan Cepat

Set bersalin shaklee adalah dipercayai dan diakui terbaik sendiri oleh ibu yang berpantang yang mempunyai kesan yang positif terhadap pemulihan dan perawatan selepas bersalin dan tempoh berpantang.

Hasil dari penggunaan Set Berpantang Shaklee ibu rasa lebih bertenaga, tak mudah stress, susu badan banyak, badan kurang rasa sakit, sembelit tiada,  kulit lebih cantik dan berpantang lebih senang dan mudah. Berat badan juga senang diturunkan tanpa mengganggu proses penyusuan eksklusif bayi.

Petikan dari Doktor Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, “Kebanyakan wanita ramai yang salah anggap multivitamin seperti obimin atau jenama lain yang diberikan semasa waktu hamil menyebabkan saiz bayi besar semasa dilahirkan. Pil vitamin ini penting untuk kesihatan ibu dan bayi dan untuk bina darah ibu dan mencegah kurang darah semasa bersalin. Pil-pil kalsium untuk bina tulang, folic asid untuk sel-sel baru untuk janin dan fish oil sebagai omega 3 dan DHA untuk sel-sel otak bayi menjadikan anak pintar.

Fungsi dan Kebaikan Set Berpantang Shaklee:

Ia terdiri daripada Vivix, ESP, B Kompleks, Omega Guard, Ostematrix, Vitalea, Vitamin C dan juga Alfafa.

1.Vivix.

Untuk mempercepatkan luka dalaamn dan luaran baik dengan lebih cepat, vivix sangat dicadangkan. Ia bukan sahaja mempercepatkan penyembuhan luka, malah juga daat memberi tenaga segera kepada ibu berpantang. Sampaikan ada yang kata tak nampak macam sedang berpantang pun. Wajah berseri dan badan bertenaga. Ia sangat bagus untuk bersalin secara normal atau pembedahan.

2.ESP (Energyzing Soy Protein)

ESP adalah protein soya iaitu protein dari tumbuhan yang lebih senang dihadam, tiada kalori dan bebas jangkitan penyakitberbanding protein dari haiwan. Ia baik untuk mengelakkan badan letih, memperbanyakkan susu bada dan baik untuk luka dalaman dan luaran. Kekurangan protein boleh menyebabkan luka lambat sembuh, rambut cepat gugur, kuku mudah patah dan badan lemau. Dan ia juga dapat membantu menambahkan berat badan bagi bayi lahir tak cukup bulan yang hanya bergantung kepada susu badan sahaja. Dengan adanya ESP, susu ibu kaya protein, kuatkan antibodi bayi dan mencatikkan kulit bayi.

3.Vitalea (Multivitamin)

Ia membekalkan 23 vitamin dan mineral penting untuk tubuh ibu selepas menjalani proses bersalin. Ini adalah kerana semasa proses bersalin, ibu kehilangan banyak darah. Fungsi vitaleaialah menjana penghasilan sel darah merah bagi menggantikan darah yang banyak hilang. Tambahan lagi, semasa berpantang, biasanya pemakanan ibu terhad, contohnya tidak boleh mengambil buah-buahan tertentu yang bersifat sejuk dan sebagainya walaupun ibu sangat perlukan. Jadi, pengambilan multivitamin adalah sebagai sokongan untuk dapatkan zat dan mineral dari makanan.

4.B Kompleks.

Vitamin B berungsi melegakan sistem saraf dan memberikana ketenangan kepada seluruh sistem saraf. Ia juga boleh mengelakkan stress dan meroyan kepada ibu dalam pantang. Menukarkan makanan kepada tenaga, menggalakkan penghasilan sel darah merah, Menstabilkan melanin yang boleh menyebabkan selulit.

5.Vitamin C

Vitamin mengandungi elemen penyembuhan dan lekatan yang berfungsi sebagai pencantum dan penyembuh luka. Ia juga meningkatkan imun badan ibu dan bayi melalui susu badan. Bioflavonoid yang terkandung di dalam vitamin c juga bagus untuk meningkatkan kuasa serapan vitamin dalam badan ibu.

6.Ostematrix

Ostematrix ialah kalsium yang dilengkapi dengan Vitamin D dan juga Magnesium. Ia juga boleh mengurangkan sembelit ibu selepas bersalin yang kadangkala trauma dan fobia untuk membuang air besar. Kekejangan otot akibat duduk terlalu lama, mengurangkan stress dan dapat membantu ibu tidur dengan lebih lena.Di samping itu, ia juga dapat mengurangkan risiko tulang rapuh apabila meningkat usia. Beza ostematrix dengan susu biasa ialah, ia bebas gula, bebas bahan pengawet dan bebas pewarna.Pengambilan ostematrix sebeum tidur dapat melegakan sakit-sakit badan ibu selepas bangun dari tidur.

7.Alfafa

Alfafa mengandungi banyak kebaikan, iaitu kaya dengan serat, protein, asid amino, klorofil, 15 jenis zat galian, 10 zat vitamin, 8 enzim dan fotokimia. Pengambilan alfafa selepas bersalin dapat menyihatkan rahim, mengelakkan kencing kotor atau tak lawas,menyerap kolestrol, memperbanyakkan susu badan, melawaskan pembuangan, dan rasa badan lebih ringan. Ia juga bertindak sebagai agen detox dan dapat membantu mengurangkan berat badan dengan lebih cepat.

8.Omega Guard

Omega Guard shaklee kaya dengan Omega 3 dan DHA. Ia bagus untuk mengelakkan meroyan di kalangan ibu selepas bersalin.

Jadi, untuk kesihatan yang optimum semasa berpantang, pengambilan nutrien yang cukup adalah sangat penting. Selain itu, Set Berpantang juga menjimatkan ibu-ibu kerana ia bukan sahaja boleh digunakan semasa pantang, tetapi anda boleh menggunakannya semasa hamil, berpantang dan menyusu. Jika dibandingkan dengan set berpantang jenama lain, set berpantang shaklee jauh lebih jimat!

Selepas bersalin, badan bukan seperti anak dara dulu. Sana sini kendur, geleber ditambah lagi dengan menempuhi fasa baru menjadi ibu kadangkala ia sangat meletihkan!. Namun, kesihatan diri dan kecantikan tidak harus diabaikan. Ia bukan tiket dan alasan untuk anda kelihatan lebih tua dari usia. Ikatlah hati pasangan anda ketat-ketat dengan tampil cantik dan mengalahkan anak dara di mata suami! Anda pasti tersenyum dengan Set Berpantang Shaklee ini. Jom hubungi saya untuk dapatkannya hari ini!

(Untuk pengetahuan anda, set berpantang shaklee juga telah merangkumi Set Cantik – Vivix, Vitamin C, ESP. Set Kurus- ESP, Omega, Alfafa. Set Menyusu- ESP, Omega, Ostematrix, Vitamin C.)

Jom hubungi saya sekarang.

Nida (KN)

ID No: 987151

Whatsapp: 016-4225314

Instagram: shakleebangi_bynida

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge