Cara Hilangkan Psoriasis dengan Berkesan

Penyakit psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang berpunca daripada gangguan autoimun. Gangguan autoimun di mana sistem pertahanan menyerang sel-sel yang norma dan sihat dalam badan. Antara contoh penyakit autoimun ialah SLE, Rheumatoid Arthtritis (RA).

Apakah Yang Dimaksudkan dengan Psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit yang berpunca oleh gangguan imun dalam badan seseorang. Ia menyebabkan pertumbuhan sel kulit berlaku dengan lebih cepat iaitu 2 hingga 3 hari berbanding 21 hingga 28 hari dalam keadaan biasa. Proses ini menyebabkan sel-sel bergerak ke atas kulit dengan muncul tompok-tompok merah dan bersisik dan tebal pada permukaan kulit.

Psoriasis juga boleh melibatkan kuku dan juga kulit kepala. Salur darah juga akan melebar dan meningkatkan pengaliran darah. Ia menyakibatkan kehadiran tompok-tompok merah dan kulit menjadi mudah berdarah.

Biasanya penghidap psoriasis akan mengalami gatal-gatal yang teruk dan berdarah apabila digaru. Sehinggakan  ada pesakit terpaksa mengikiskulit mati pada kulit, dan merendam bahagian kulit yang mengalami tompok-tompok tersebut dalam air suam untuk menghilangkan rasa gatal dan tidak selesa.

Punca sebenar penyakit ini adalah tidak diketahui. Namun, ia dipercayai kecederungan genetik, faktor persekitaran turut memainkan peranan penting. Antara contohnya ialah trauma (kecederaan atau selaran cahaya matahari), jangkitan (streptococcal, HIV) ubat-ubatan, merokok, minum alkohol dan tekanan emosi.

Psoriasis berisiko kepada lelaki mahupun wanita, dewasa atau pun kanak-kanak.

Rawatan Psoriasis dan Ubat-ubatan

Sehingga kini, tiada rawatan spesifik yang boleh menyembuhkan psoriasis. Rawatan yang digunakan hanyalah untuk mengawal penyakit ini sahaja.

Ubat-ubatan psoriasis adalah mengikut jenis yang dihidapi oleh pesakit dan masalah kesihatan psoriasis yang lain. Antaranya ialah;

  • Ubat topikal; mandian, syampu, losyen atau krim.
  • Rawatan sistemik; ubat-ubatan

Kebanyakan pesakit dirawat dengan menggunakan ubat-ubatan topikal. Jika psoriasis yang serius, rawatan ubat topikal akan diberikan bersama fototerapi atau rawatan sistemik. Ujian darah perlu dijalankan terlebih dahulu sebelum dan semasa rawatan sistemik untuk memastikan fungsi hati, buah pinggang, dan sel darah putih dalam keadaan baik.

Kesemua rawatan adalah perlu di bawah pengawasan doktor.

Rawatan Psoriasis dengan Suplemen

Ada sesetengah pesakit memberitahu, walaupun mereka menjalani rawatan doktor, doktor juga mengesyokan mereka untuk mengambil vitamin. Ia bertujuan untuk menguatkan sistem imun dan membantu mengurangkan simpton psoriasis.

Tambahan pula, pengambilan ubat-ubatan steroid akan menyebabkan kesan buruk jika diambil dalam jangkamasa yang panjang. Oleh itu, pengambilan suplement atau vitamin amat digalakkan untuk pesakit psoriasis.

Antara suplemen yang dicadangkan ialah;

#1. Vivix

Resveratrol dalam vivix membantu dengan 4 cara, iaitu;

🌸Membantu pembaikan sel (mencegah keradangan)

🌸Perlindungan sel (Mencegah pembentukan Protein AGE)

🌸Menguatkan tenaga sel (Mitokondria)

🌸Meningkatkan prestasi sel, iaitu sel yang sihat

#2. ESP

🌸Membantu pertumbuhan sel kulit yang sihat

#3. Omega Guard

🌸Khasiat dari minyak omega 3 ini bersifat antiradang. Bantu kurangkan radang kulit psoriasis dan juga ekzema.

#4. Vitamin C

🌸Antioksidan

🌸Sumber kolagen

#5. B Kompleks

🌸Vitamin penenang

🌸Antistress

🌸Tekanan menjadi punca psoriasis menjadi bertambah teruk

Testimoni Pesakit Psoriasis

“Tiada siapa yang sangka dia menderita menahan sakit ini. Hampir keseluruhan badan diserang penyakit ini kecuali muka dan tapak tangan. Paling menyedihkan, pernah ditahan wad dalam keadaan yang kritikal. Seluruh tubuh bersalin kulit. Tidak boleh kena cahaya sedikit pun. Paling menyedihkan, peluang ada 50-50 sahaja. Allahuakhbar.

Tiba-tiba beliau wasap saya dan ingin mencuba vivix. Pertama dia ingin mencuba vivix kerana tidak sanggup lagi untuk menelan ubat hospital. Kesan macam kemoterapi, rambut gugur, kuku pecah dan badan membengkak. Alhamdulillah selepas 5 hari menggunakan vivix, bengkak semakin susut. Kulit baru semakin tumbuh sedikit demi sedikit. Dan semakin banyak perubahan positif kepada kesihatan beliau.

Kini dah masuk botol ke 3 dengan vivix. Walaupun kulit masih merah, tetapi keadaan kesihatan beliau bertambah baik. Penyakit psoriasis bukan boleh dirawat dan sembuh 100%. Ia perlu sabar dan konsisten.”

Cara beli vivix murah

Pak Sudin, mengalami psorisasis yang sangat teruk. Beliau ambil Vivix, Vitamin E, Nutreferon, DTX Compleks dan ESP. Kebaikan vivix suplementuntuk kesihatan kulit, dan set nutrisi untuk detoks sangat membantu penyembuhan psoriasis.

Alhamdulillah. Suplement adalah ikhtiar sahaja. Yang menyembuhkan ialah Allah taala.

Penyakit psoriasis adalah sejenis penyakit kulit yang  berpanjangan dan berulang. Ia tidak boleh smebuh sepenuhnya. Pesakit psoriasis boleh mengamalkan vitamin shaklee untuk melengkapkan keperluan nutrisi dan mengurangkan simpton psoriasis seumur hidup.

Bagaimana Cara untuk Dapatkan Vitamin Ini?

Anda ada 2 cara untuk mendapatkan set psoriasis ini iaitu;

1.Pembelian melalui Online. Buat permulaan, anda boleh dapatkan vivix dahulu. Harga sebotol vivix ialah RM475 dan boleh membuat pembelian di laman Esell Shaklee 1 botol vivix. Pembayaran melalui kakd debit dan kredit sahaja. Penghantaran akan dibuat terus kepada anda melalui Shaklee Malaysia.

ATAU, anda mahu set lengkap di laman Esell Set Psoriasis Lengkap dengan harga RM . Pembayaran dengan kad kredit dan debit sahaja.

2. NANTI DULU!. Anda juga boleh beli SET PSORIASIS dengan harga lebih murah dengan MENDAFTAR SEBAGAI AHLI. Sebagai ahli shaklee anda akan dapat membeli set psoriasis dengan harga lebih murah dan dapat rebate berbentuk cash pada bulan hadapan jika anda layak. Jadi, saya amat galakkan anda mendaftar sebagai ahli.

Anda boleh hubungi saya di talian 016-4225314 untuk info lanjut dan saya akan bantu anda.

Nida (KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-4225314

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge