Ketahui Tanda-tanda Awal Kanser Rahim dan Cara Merawatnya

Kanser rahim atau kanser serviks adalah kanser yang ketiga tertinggi menyerang wanita di Malaysia selepas kanser payudara dan kanser kolorektal. Ia adalah kanser yang boleh dikesan pada peringkat awal jika wanita peka terhadap perubahan yang berlaku pada diri mereka.

Ketahui tanda-tanda awal kanser rahim dan cara mengatasinya supaya dapat menyelamatkan rahim anda!

Tanda-tanda Kanser Rahim

 • Vagina mengeluarkan cairan atau lelehan yang luarbiasa
 • Pendarahan dari vagina yang tidak normal
 • Pendarahan vagina selepas menopause
 • Pendarahan ketika atau selepas hubungan seksual
 • Ketidakselesaan atau sakit semasa membuang air kecilatau berpanjangan
 • Haid yang berpanjangan
 • Sakit bahagian pelvis, sakit belakang atau pinggang berpanjangan
 • Hilang selera makan atau berat turun dengan mendadak

Punca Kanser Rahim

Punca-punca terjadinya kanser rahim ialah:

 • Hubungan seksual pada usia yang muda
 • Jangkitan Human Papilloma Virus (HPV). HPV dibawa melalui individu kepada individu melalui hubungan seks
 • Sistem imun yang lemah
 • Bergilir-gilir pasangan melakukan seks
 • Wanita yang tidak menjalani pemeriksaan pap smear. Kajian menunjukkan, pemeriksaan pap smear boleh mengelakkan terjadinya kanser rahim.
 • Kurang menjaga kebersihan alat sulit
 • Merokok meningkatkan risiko kanser serviks sebanyak 4 kali ganda

Faktor-faktor Meningkatkan Risiko Kanser Rahim

Faktor-faktor yang meningkatkan risiko kanser rahim ialah:

Perubahan hormon wanita dalam badan. Ovari menghasilkan 2 hormon wanita yang utama iaitu hormon estrogen dan progesteron. Perubahan dalam keseimbangan 2 hormon ini boleh menyebabkan kanser rahim berlaku.

i. Datang Awal Haid. Datang haid pada usia lebih awal – sebelum umur 12 tahun dan menopause pada usia lewat meningkatkan kanser rahim.

ii. Tidak Pernah Hamil. Risiko lebih tinggi kepada wanita yang tidak pernah hamil berbanding wanita pernah hamil walaupun hanya sekali.

iii. Usia. Usia yang lebih tua akan meningkatkan risiko kanser rahim, lebih-lebih lagi yang telah menopause.

iv. Obesiti. Wanita yang lebih gemuk meningkatkan kanser rahim terjadi. Kerana lemak badan yang berlebihan akan mengganggu keseimbangan hormon dalam badan.

v. Terapi hormon untuk kanser payudara. Bagi wanita yang mempunyai kanser payudara, pengambilan ubat-ubatan seperti tamoxifen meningkatkan risiko untuk terkena kanser rahim.

Cara Mengesan Kanser Rahim

i. Ujian Pap Smear

Doktor akan mengambil sedikit tisu pada permukaan serviks dan menghantar ke makmal untuk diuji. Melalui ujian ini, ketidaknormalan pada serviks akan dikesan. Wanita digalakkan membuat ujian ini setiap tahun untuk mengelakkan gejala awal.

 • Ujian HPV. Ujian ini dilakukan untuk mengesan kuman HPV yang khas terhadap kanser rahim seperti strain 16 dan 18 iaitu penyebab utama kanser rahim.
 • Colposcopy. Doktor akan menggunakan mikroskop khas untuk memeriksa pangkal rahim anda untuk sebarang ketidaknormalan . Sekiranya ada, sedikit biopsi akan diambil dan dihantar ke makmal.
 • Biopsi: adalah proses pengambilan tisu untuk pemeriksaan di bawah mikroskop.
 • Proctosigmoidoscopy: ubat pelali/bius akan digunakan sebelum prosedur dilakukan. Ia dilakukan untuk mengesan samada barah telah merebak kepada organ lain.

ii. Imbasan Computed Tomography (CT atau CAT)

Imbasan CT membentuk gambar 3 dimensi dalam badan dengan menggunakan sinar x.

iii. Magnetic Resonance Imaging

Ia adalah sama dengan CT, namun bukan menggunakan sinaran x, tetapi magnet.

Rawatan Untuk Kanser Serviks

Ia bergantung kepada sai dan lokasi ketumbuhan, tahap kesihatan dan tahap merebak barah seseorang itu.

Rawatan utama ialah pembedahan, terapi radiasi dan kemoterapi.

Pembedahan.

Doktor akan membuang barah tisu dalam pembedahan. Untuk barah pangkal rahim yang tidak merebak melepasi pangkal rahim, prosedur pembedahan yang akan dijalankan ialah:

 • Conization: menggunakan teknik serupa dengan cone biopsi untuk membuang tisu yang luarbisa
 • Leep: menggunakan eletrik dengan teknik cangkuk dawai yang halus. Tisu akan dibuang menggunakan cangkuk
 • Hysterectomy: pembedahan dilakukan untuk membuang rahim dan pangkal rahim.

Radioterapi

Menggunakan radiasi untuk memusnahkan sel-sel kanser. Ia akan disarankan jika pesakit tidak sesuai utnuk dibedah. I ajuga mungkin akan digunakan selepas pembedahan atau digabungkan dengan kemoterapi. Tetapi, ia mempunyai kesan sampingan seperti letih dan lesu, reaksi pada kulit, hilang selera makan, loya muntah, cirit-birit dan ketidakselesaan ketika membuang air kecil.

Kemoterapi

Rawatan menggunakan ubat anti-barah. Tujuannya ialah untuk membunuh sel kanser yang daripada bertambah. Kesan sampingan yang selalu berlaku ialah loya dan muntah, cirit-birit, hilang selera makan, letih lesu, bilangan sel darah berkurang, lebam atau pendarahn selepas luka kecil atau cedera.

Rawatan Paliatif

Ia adalah rawatan perubatan khusus yang memberi tumpuan kepada mengurangkan rasa sakit dan gejala lain bagi penyakit yang serius.

Untuk pengetahuan semua, sel kanser boleh berulang kembali, tetapi ia bergantung kepada kekuatan dan ketahanan badan pesakit, peringkat kanser yang dihadapi, dan rawatan susulan yang dilakukan.

Banyakkan makan makanan yang tinggi antioksidan seperti anggur, teh hijau, blueberries, delima, bawang putih, minyak ikan dan sebagainya.

Bagaimana Vivix Membantu Pesakit Kanser.

Peranan vivix dalam mebantu pesakit kanser ialah, vivix adalah minuman yang tinggi antioksidannya berbanding suplement lain yang membantu memperbaiki dan memperbaharui DNA dalam badan.

Pada masa yang sama, resveratrol dalam vivix sangat membantu meningkatkan fungsi dan tenaga dalam sel-sel badan kita.

Jom saya kongsikan beberapa tetsimoni vivix membantu pesakit kanser.

 

Testimonial Bacaan Kanser dah Stabil;

Testimonial Doktor Sahkan Kanser Ovari Dah Clear!;

Testimonial Kanser Ovari Dah Hilang;

Alhamdulillah, bila kita baca sendiri testimoni ini, betapa mereka berjuang untuk melawan kanser ataupun untuk pulihkan kanser. Ibarat terlepas dari satu bebanan yang besar!.

Apa tidaknya, ia ibarat kita mendapat semula harapan dan kehidupan normal yang dulu. Sihat disamping keluarga tersayang.  apalah gunanya wang ringgit jika terlantar di katil sahaja melawan kesakitan?

Ini adalah salah satu ikhtiar untuk melawan kanser. Apa pun, anda perlu juga membuat pemeriksaan dengan doktor yang telah ditetapkan. Jom dapatkan vivix anda hari ini!

Nida (KN)

Call/SMS/Whatsapp: 016-4225314

COD AREA: Bandar Baru Bangi, UKM, Teras Jernaang, Sunagi Merab, Bangi Lama, Bangi Avenue, Taman Impian Putra, Bandar Seri Putra, Bukit Mahkota, KUIS, Nilai 3, Nilai Impian, Bandar Baru Nilai, USIM dan kawasan sekitar.

Penghantaran seluruh Malaysia melalui POS setiap hari.

 

You may also like

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge