Petua Rawat Chicken Pox Atau Cacar Air Agar Cepat Sembuh

Jangkitan Chicken pox atau cacar air sangat merisaukan. Ia bukan sahaja menjangkiti kanak-kanak, malah orang dewasa juga turut berisiko dijangkiti chickenpox. Chickenpox atau cacar air adalah jangkitan dari virus “varicella zosta”. Masalah ini boleh diselesaikan dengan mendapat rawatan yang betul.

Jadi, jom ikuti beberapa petua semulajadi rawatchicken pox atau cacar air agar cepat sembuh.

Apakah Penyakit Chickenpox?

Chickenpox atau cacar air boleh dibahagikan kepada 2 jenis iaitu penyakit cacar air dan juga penyakit cacar api. Penyakit cacar air lebih dikenali sebagai chickenpox terjadi apabila seseoran itu dijangkiti virus “varicella zosta”. Ia biasanya menjangkiti golongan muda, kanak-kanak, bayi atau remaja. Tidak ketinggalan juga orang dewasa yang biasanya dijangkiti cacar apiyang dikenali sebagai “herpes zoster” atau “shingles”.

Punca Penyakit Chickenpox

Ia berpunca daripada sejenis virus iaitu “varicella zosta”. Ia mensasarkan golongan muda. Sebab itulah ramai golongan muda yang berisiko terkena chickenpox ini. Virus ini berjangkit melalui bersin, batuk mahupun meludah (jika seseorang itu telah ada virus ini). jadi, elakkan duduk berhampiran dengan orang yang dijangkiti virus ini.

Bagi mereka yang mengalami cacar api, virus ini akan duduk kekal bertahun-tahun dalam sistem saraf mereka sehingga ia aktif semula. Mereka yang terlibat akan mengalaminya kembali.

Gejala Penyakit Chickenpox

Penyakit ini haruslah dikenalpasti dengan teliti segera untuk mengambil langkah berjaga-jaga supaya ia tidak berulang atau bertambah teruk. Oleh itu, para ibu bapa khususnya perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan sentiasa peka. Antara gejala atau tanda-tanda penyakit ini ialah:

 • Demam
 • Ruam merah
 • Ruam akan berasa sangat gatal
 • Ruam mempunyai cecair, jika digaru akan menjadi pecah
 • Ruam akan hilang dalam masa seminggu
 • Tiada selera makan
 • Sakit kepala
 • Rasa tidak bermaya
 • Otot akan berasa lebih sakit

Walaupun gejala kelihatan tidak teruk, langkah rawatan segera jangan diabaikan kerana ia sangat kritikal dan harus dirawat dengan segera supaya kembali cegas untuk meneruskan aktiviti harian.

Rawatan Chickenpox

Anda tak perlu risau kerana dengan memberikan rawatan yang segera, chickenpox akan hilang. Antara rawatan yang akan diberikan ialah:

 • Vaksin. Vaksin adalah satu langkah pencegahan supaya tidak mudah mendapat jangkitan dan tidak menular kepada orang lain.
 • Ubat Acyclovir. Ia akan diberikan kepada pesakit cacar api.

Petua Rawat Chickenpox

Anda juga boleh amalkan beberapa petua atau cara yang berkesan untuk chickenpox cepat sembuh, iaitu:

1.Mandi dengan Kerap

Anda tidak perlu mandi sabun kerana sabun boleh menyebabkan keradangan. mandi dengan air biasa sahaja untuk mengeluarkan panas badan.

2.Daun Semambu

Daun semambu amat mujarab untuk menghilangka kegatalan dan mengeringkan chickenpox. Caranya ambil segenggam daun semambu dan kisar hingga hancur. Selepas mandi, letakkan pada ruam-ruam merah sehingga kerinag.

Cara kedua, anda juga boleh campurkan daun semambu ke dalam besen berisi air dan biarkan anak berendam (jika untuk kanak-kanak). Tetai anda perlu sentiasa mengawasi pergerakan anak semasa rendam anak di dalam besen untuk mengelakkan anak lemas dan sebagainya.

Yang ketiga, anda juga boleh melapik daun semambu semasa tidur. Kemudian alaskan dengan kain batik.

3.Minum Air Kelapa

Air kelapa bagus untuk dijadikan ubat. Minum sedikit air kelapa untuk mengeluarkan panas badan.

4. Minum Air Yang Banyak

Anda jug aperlu minum air yang banyak untuk mengelakkan dehidrasi dan menyejukkan badan.

5. Berpantang Makan

Kawal pemakanan semasa diserang chickenpox. Elakkan makanan mengandungi gula kerana ia melemahkan imun badan. Lebihkan makan sayur dan buah-buahan, elakkan makaanan yang menyebabkan gatal seperti seafood, telur, ayam, bilis dan sebagainya.

6. Kuarantin

Seeloknya, ambil masa berehat dengan secukupnya. Elakkan keluar ke tempat awam kerana ia boleh berjangkit.

Anda juga boleh mengambil SET CHICKENPOX SHAKLEE untuk menguatkan imun badan supaya cepat sembuh. Setiap produk ada manfaat masing-masing.Antaranya ialah:

1.Nutriferon

 • Penggalak imun semulajadi
 • Ia membantu meningkatkan interferon semulajadi dan menguatkan imun badan untuk melawan virus chickenpox supaya cepat sembuh

2.Vitamin C

 • Menguatkan imun, kerana punca dijangkiti chickenpox ialah disebabkan oleh sistem imun yang lemah
 • Mempercepatkan penyembuhan luka
 • Gelembung air cepat kering

3. Performance Drink

 • Mengelakkan dehidrasi badan
 • Mengekalkan kecerdasan badan

4. Herbalblend

 • Mengurangkan rasa gatal dan miang chickenpox
 • Mempercepatkan luka chickenpox kering

Testimoni Chickenpox

#1. Testimoni 1

#2. Testimoni 2

#3. Testimoni 3

#4. Testimoni 4

Set chickenpox shaklee semenangnya berkesan dan diakui ramai. Jadi, kenapa tunggu lagi?. Anda boleh hubungi saya sekarang untuk set chickenpox shaklee anda atau ahli keluarga yang mengalaminya di talian 016-4225314.

Nida (KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-4225314

Instagram: shakleebangi_bynida

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge