Punca Masalah Jari Kebas dan Cara Atasinya dengan Berkesan

Masalah jari kebas secara tiba-tiba dan lebih teruk berlaku pada waktu malam. Ia menyebabkan kesukaran untuk tidur pada waktu malam dan mengganggu urusan harian seseorang yang mengalaminya. Apakah punca masalah jari kebas?. Jom ketahui punca dan cara atasinya dengan berkesan.

Apakah yang Dimaksudkan dengan Tangan Kebas?

Tangan kebas (Hand Numbless) disebabkan oleh masalah carpal tunnel syndrome. Ia berlaku disebabkan oleh saraf pada tangan mengalami sedikit tekanan. Ia biasanya kerap berlaku pada mereka yang banyak menggunakan tangan sepanjang hari tanpa rehat. Namun jangan risau, masalah ini boleh diatasi dan rawatan awal dapat mengelakkan sebarang masalah yang kronik berlaku.

Tangan kebas terjadi dimana suatu keadaan tangan seperti dicucuk-cucuk. Ia boleh merebak dari jari tangan, lengan ke bahu. Ia bergantung kepada tahap mana serius masalah tersebut.

Punca Berlaku Jari Kebas

Tangan kebas berlaku disebabkan oleh kompresi, kecederaan atau irritasi  pada sara di bahagian tangan. Punca jari kebas perlu dikethui supaya langakh rawatan dapat dibuat. Antara punca-puncanya ialah;

#1. Pengambilan Minuman Alkohol Secara Tidak Terkawal

Golongan yang mengambil alkohol secara tidak terkawal biasanya mengadu tangan mereka mengalami kebas-kebas yang berpanjangan.

#2. Kecederaan pada “brachial plexus”.

Ia adalaha cawangan saraf pada bahu, lengan dan juga tangan kita. Jika terdapat kecederaan pada mana-mana saraf ini, ia akan menyebabkan rasa kebas.

#3. “Carpal Tunnel Syndrome”.

Ia adalah masalah umum yang menyerang mereka yang menggunakan tangan tanpa rehat. Kesan sampingannya ialah tangan akan kebas terutamanya pada waktu malam.

#4. Kekurangan Vitamin B12 dalam Badan

Kekurangan vitamin dalam badan akan menyebabkan sistem badan tidak dapat berfungsi dengan baik. Kekurangan vitamin B12 selalunya dikaitkan dengan masalah ini.

#5. “Amyloidosis”

Ia adalah suatu penyakit yang mengalami pertambahan protein “amyloid” dalam tisu badan dan akan memberi kesan tangan kebas.

#6. Sebarang Kecederaan pada Tulang Belakang

Kecederaan serius yang dialami pada tulang belakang akan menyebabkan rasa kebas.

#7. “Ganglion Cyst”

Sebuah ketulan kecil yang timbul pada pergelangan tangan. Ketulan ini kadangkala memberikan tekanan kepada saraf yang berhampiran dan menyebabkan tangan berasa kebas.

#8. Diabetis

Masalah ini juga boleh menyebabkan rasa kebas pada tangan. Ia mula-mula kebas pada bahagian kaki dan akan naik ke bahagian tangan secara perlahan-lahan.

#9. Strok

Masalah strok juga boleh menyebabkan tangan menjadi kebas. Hal ini adalah kerana, sebarang kecederaan yang berlaku pada otak akan memberi kesan kepada tangan dan menjadi kebas.

#10. Penyakit auto-immune

penyakit auto-immune seperti arthritis, SLE boleh menyebabkan tangan menjadi kebas.

#11. Toksin

Toksin seperti merkuri, arsenik dan plumbum jika memasuki badan anda akan menyebabkan kesan sampingan seperti kebas tangan dan boleh membawa maut!

Gejala atau Tanda Tangan Kebas

Gejala tangan kebas adalah tidak banyak. Ia biasanya berlaku disebabkan kesan daripada penyakit besar yang lain. Antaranya ialah;

➡Kebas yang dirasakan pada tangan dan menyebabkan rasa sakit

➡Kebas yang merbak ke kawasan lain seperti lengan dan bahu

➡Kebas sehingga tidak dapat menggerakkan jari atau tangan

➡Pening kepala

➡Demam

➡Loya

➡Kebas sehingga hilang deria rasa

➡Muntah

Jika terdapat salah satu gejala diatas, segeralah berjumpa dengan doktor untuk emndapatkan kepastian dan rawatan lanjut.

Ujian Untuk Mengetahui Kebas

Ia biasanya dilakukan untuk memastikan samada ia berpunca daripada saraf otak atau saraf peripheri. Antara cara yang boleh dilakukan ialah;

➡Sampel Darah. Ia dapat membantu mengetahui kadar gula seseorang, bahan dalam darah seperti toksin dan sebagainya.

➡Air Tulang Belakang. Ia adalah untuk mengetahui sebarang jangkitan berlaku atau masalah saraf peripheri.

Terdapat juga kaedah imbasan yang boleh dilakukan untuk melihat struktur dalam badan dan otak bagi menemui masalah yang mendatangkan masalah kebas ini, antaranya ialah;

➡CT Scan

➡MRI

Siapakah yang Berisiko Mengalami Masalah Jari kebas?

Jantina. Golongan wanita adalah berisiko sebanyak 3 kali ganda untuk mengalaminya berbanding golongan lelaki. Sindrome ini paling kerap dikesan pada umur 30 hingga 60 tahun dan dipengaruhi oleh masalah kesihatan seperti diabetis, tekanan darah tinggi, arthritis dan masalah lain.

Gaya Hidup. Faktor gaya hidup juga mempengaruhi masalah kebas jari seperti minum alkohol, merokok, pengambilan garam tinggi dan gaya hidup yang tidak aktif.

Jenis Pekerjaan. Pekerjaan seperti menggunakan tangan yang banyak termasuk pembuatan kerja pemasangan talian, pekerjaan menggunakan komputer.

Merokok. Perokok adalah lebih berisiko untuk mengalami masalah ini berbanding orang yang tidak merokok.

Keturunan. Mempunyai ahli keluarga atau keturunan yang mengalami masalah ini juga turut berisiko untuk mengalaminya.

Kekurangan nutrisi yang diperlukan oleh badan juga boleh mengganggu sistem badan untuk berfungsi dengan baik. Jadi, suplement yang dicadangkan untuk membekalkan keperluan nutrisi kepada pesakit ialah;

Vivix

🌸Ia berfungsi membaikpulih tisu badan supaya kembali sihat

🌸Mengandungi antioksidan yang tinggi iaitu 10 kali ganda daripada suplemen lain

🌸Bagus melawan keradangan

🌸Untuk kesihatan yang menyeluruh

Ostematrix

🌸Membantu proses pengecutan otot saraf

🌸Membekalkan kalsium dalam badan dan menguatkan tulang dan gigi.

B Kompleks

🌸Kebas juga disebabkan oleh kekurangan vitamin penting dalam badan iaitu vitamin B12.

🌸Vitamin B Kompleks sesuai diambil kerana ia mengandungi 8 vitamin B lengkap termasuk B12.

Omega Guard

🌸Sebagai antiradang pada sendi dan juga saraf.

🌸Rasa kebas juga boleh disebabkan oleh sistem saraf yang lemah

Selain itu, pengambilan set ini juga membuatkan tidur lebih lena, mengurangkan kolestrol, membantu berhenti rokok, masalah sembelit, buasir, sakit lutut, badan letih dan sebagainya.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set dengan harga RM731.25 ini secara online, anda boleh klik di sini.

Atau anda mahu mencuba vivix dahulu dengan harga RM475.00 anda boleh klik di sini. Anda boleh gunakan debit atau kredit kad untuk pembelian.

TUNGGU DULU!. Jika anda mahu penjimatan yang berganda, anda boleh MENDAFTAR AHLI terlebih dahulu dan nikmati harga ahli yang lebih murah.

ATAU, anda inginkan sebarang khidmat nasihat berkaitan produk anda boleh hubungi saya di talian 016-422534.

Nida (KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-4225314

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

Instagram: shakleebangi_bynida

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge