Rawatan Adhesion Colic Supaya Tidak Melarat

Anda pernah dengar “adhesion Colic”. Biasanya ia berlaku selepas pembedahan dimana usus melekat antara satu sama lain dan organ dalaman kesan dari pembedahan yang dilakukan. Ia menyebabkan rasa sakit pada bahagian perut atau abdomen dan turut mengganggu fungsi usus.

Walaupun tidak semua mengalaminya, namun anda harus berhati-hati dan mengambil langkah rawatan dengan segera. Jom ikuti entri ini untuk mengetahui rawatan adhesion colic supaya tidak melarat.

Apakah Punca Adhesion Colic

Anta punca-punca berlakunya adhesion colic ialah:

1.Mengamalkan Minum Pati Haruan/Gamat Selepas Pembedahan. Berdasarkan statistik perubatan, gologan wanita yang bersalin melalui pembedahan dan mengamalkan pati gamat atau haruan selepas bersalin untuk tujuan penyembuhan luka dalaman sangat berisiko untuk mengalami adhesion colic. Kedua-dua bahan ini bertindak seperti gam yang melekat usus dan organ dalaman yang lain.

2.Kesan pembedahan organ lain yang terdahulu seperti pembedahan appendix. Ia terjadi apabila tubuh memberi respon yang berlebihan pada tisu yang luka.

Gejala Adhesion Colic

Antara gejala yang sering terjadi kepada pesakit ialah:

  • Sakit bahagian perut akibat berlakunya perlekatan melibatkan sistem saraf
  • Loya dan sebu
  • Kembung perut
  • Sembelit
  • Angin susah keluar
  • Usus pecah

Rawatan

Jika anda mengalami salah satu gejala di atas, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mengelakkan ia menjadi lebih kronik lagi. Selepas diperiksa, doktor biasanya akan meberikan suntikan penahan sakit seperti morphine, tramadol, atau pethidine. Jika sakit berpanjangan, rawatan seterusnya akan dilakukan seperti ujian ulstrasound dan abdominoscopy akan dijalankan untuk melihat punca sebenar dengan lebih lanjut.

Pembedahan akan dilakukan jika ia ditahap kronik untuk mengelakkan usus dari pecah.

Rawatan Adhesion Colic dengan Shaklee

Pengambilan nutrien yang tepat mampu mengurangkan simpton dan gejala adhesion colic dari terus menyerang. Antara suplement yang boleh diambil ialah:

1.Vivix.

Vivix sangat dicadangkan untuk merawat dengan lebih cepatdan mengurangkan rasa sakit. Vivix juga boleh membaikpulih dari peringkat sel DNA lagi. Ia berfungsi memelihara sel yang sihat dari rosak dan membaikpulih sel yang rosak untuk kembali sihat. Ia juga bersifat antiinflamasi dan antiradang.

2.Papermint-GingerPlus.

Melegakan rasa loya, muntah dan mengeluarkan angin yang berlebihan di dalam usus.

3. Herblax.

Berfungsi untuk melawaskan dan melancarkan proses pembuangan. Ia juga membantu mengurangkan masalah sembelit bagi pesakit adhesion colic.

Jika anda mengalami gejala yang disebutkan diatas, segeralah berjumpa dengan doktor. Langkah rawatan awal dapat membantu memudahkan urusan rawatan dan mengelakkan kejadian lebih buruk berlaku. Jika anda berminat dengan set adhesion colic ini, segeralah hubungi saya seperti di bawah.

Nida (KN)

ID No: 987151

SMS/Whatsaap: 016-4225314

Instagram: shakleebangi_bynida

Pengedar Shaklee Bangi, Pengedar Shaklee UKM, Pengedar Shaklee Impian Putra, Pengedar Shaklee Taman Putra Tropika, Pengedar Shaklee Nilai 3.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge