Rawatan Alternatif Masalah Jangkitan Kuman Dalam Darah

Septicemia atau jangkitan kuman dalam darah, suatu keadaan di mana jangkitan kuman pada organ di badan telah dimasuki kuman melalui aliran darah dan akan tersebar ke seluruh badan melalui aliran darah. Ia sangat serius kerana, kuman dalam darah ini membebaskan toksin yang boleh mendatangkan kesan negatif kepada organ kita seterusnya kaan membawa maut!. Badan akan menjadi lemah jika tidak diberi rawatan dengan kadar segera.

Jadi, selain rawatan dari doktor yang berpengalaman, terdapat rawatan alternatif jangkitan kuman dalam darah.

Punca Jangkitan Kuman dalam Darah

1.Jangkitan Bakteria. Jangkitan kuman dalam darah adalah berpunca daripada jangkitan bakteria. Jangkitan ini biasanya bermula kecil sahaja iaitu pada organ ginjal, peparu, pundi kencing, kulit, abdomen dan lain-lain lagi. Tetapi jika ia tidak dirawat dengan segera, dibimbangi ia akan menjangkiti ke kawasan lain pula melalui aliran darah.

Sebagai langkah berhati-hati khususnya kepada mereka yang baru mejalani pembedahan. Jaga kebersihan pada tempat pembedahan kerana ia lebih senang untuk mendapat jangkitan kuman.

2.Sistem Imun yang Lemah. Mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih mudah untuk menddapat jangkitan kuamn atau bakteria. Hal ini kerana ia membawa kepada jangkitan kuman yang berterusan dalam tubuh sekaligus menyebabkan kuman memasuki aliran darah.

Golongan Yang Berisiko Mendapat Jangkitan Kuman dalam Darah

Antara golongan yang berisiko mendapat jangkitan kuman dalam darah ialah:

 • Golongan muda
 • Golongan tua atau warga emas
 • Orang yang sedang menjalani rawatan kimoterapi, pesakit kanser
 • Orang yang tidak mempunyai organ limpa
 • Golongan yang mengambil steroid
 • Golongan pengidap kencing manis, AIDS atau HIV
 • Orang yang mempunyaia luka terbakar atau luka parah
 • Mereka yang mempunyai jangkitan “meningitis”, “cellulitis”, “uritary tract infection”dan “pneumonia”.

Tanda-tanda Jangkitan Kuman Dalam Darah

Ia adalah satu keadaan yang sangat serius dan harus dirawat dengan kadar segera. Antara gelaja jangkitan kuman dalam darah ialah:

 • Demam
 • Menggigil
 • Jantung berdengup kencang
 • Tekanan darah rendah
 • Keliru
 • Pening
 • Ruam pada kulit
 • Air kencing berkurangan
 • Sakit pada bahagian sendi, lutut, buku lali dan sebagainya

Rawatan Penyakit Kuman Dalam Darah

Jangan risau, jangkitan kuman dalam darah boleh disembuhkan!. Pesakit yang mengalami jangkitan dalam darah hendaklah mendapat rawatan dengan cepat. Jika ia dibiarkan begitu sahaja, ia boleh mengundang maut!. Antara rawatan yang akan diberikan oleh doktor bagi mereka yang mengalami jangkitan kuman dalam darah ialah:

1.Oksigen akan diberikan melalui tiub pada hidung atau mask.

2.Antibiotik akan diberikan melalui kaedah “intravenous”. Ia kemungkinan akan membunuh setengah sahaja kuman dan kuman yang lain tidak sensitif terhadap antibiotik yang diberikan. Justeru itu, pemeriksaan darah akan dilakukan dan antibiotik lain pula akan diberikan untuk membunuh kuman.

3.Saline juga akan diberikan melalui kaedah “intravenous”. Ia dapat membantu meningkatkan balik tekanan darah pesakit.

4.”Drainage” akan dilakukan apabila jangkitan kuman semakin berleluasa dalam badan hingga menjejaskan bahagian abdomen. Ia digunakan untuk mengeluarkan pus dalam andomen.

Langkah Pencegahan Kuman dalam Darah

Antara langkah pencegahan yang boleh dilakukan bagi pesakit yang mempunyai imun badan yang lemah iaitu:

 • Elakkan minum minuman beralkohol
 • Elakkan merokok
 • Makan makanan yang berkhasiat
 • Jauhi dari orang yang demam dan selsema
 • Jaga kebersihan dir dan tempat tinggal

Rawatan alternatif Jangkitan Kuman Dalam Darah

Disamping rawatan daripada doktor, alternatif lain untuk merawat jangkian kuman dalam darah ialah dengan meningkatkan imun badan pesakit iaitu dengan mengambil nutrien penting, antibiotik semulajadi dan mengelakkan sel badan yang sihat terus dijangkitan kuman. Suplemen cadangan ialah Vivix, Garlic Kompleks dan Nutreferon.

1.Vivix Shaklee.

Vivix merupakan suplement antioksidan yang tinggi. Fungsi vivx ialah membaikpulih sel yang rosak dari peringkat DNA lagi dan memelihara sel yang sihat. Dalam masalah ini, vivix juga berfungsi meningkatkan imun badan supaya dapat mempertahankan sel dari diserang oleh virus. Kebolehan vivix bertindak dengan cepat menjadikan ia suplement pilihan untuk penyakit kronik seperti diabetis, stroke, sakit jantung, darah tinggi, gout dan sebagainya. Jika anda mahu kesan yang cepat, jangan berlengah lagi untuk dapatkan vivix. Rawatan yang cepat dan tepat dapat menyelamatkan nyawa pesakit.

2.Nutriferon.

Ia adalah satu suplement penggalak sistem imun tubuh secara semulajadi yang dihasilkan oleh pakar Imunologi terkenal dunia iaitu Dr Yasuhiko Kojima memakan masa selama 40 tahun. Jika ambil antibiotik, satu jenis kuman sahaja boleh dihapuskan dengan antibiotik. Contohnya kuman A, diberikan antibiotik A, kuman B, diberikan antibiotik B. Tetapi, jika antibodi kita kuat, datanglah berbagai jenis kuman pun badan berupaya untuk melawan. Nutreferon juga memberikan kesan yang sangat cepat bagi meningkatkan imun badan pesakit. Ia bekerja degan dua cara iaitu dengan mengaktifkan imun badan dan menggerakkan pasukan cari dan musnah dalam sistem imun badan kita.

Garlic Kompleks. Ia bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang membunuh kuman dalam darah dan meningkatkan sistem imun bada dengan lebih berkesan.

Testimoni

 

Dengan itu, jika anda mengalami jangkitan kuman dalam darah, jangan berlengah lagi untuk dapatkan pemeriksaan doktor dengan segera dan tingkatkan imun badan. Dengan tindakan segera ia dapat menyelamatkan nyawa anda. Hubungi saya untuk dapatkan suplement anda hari ini!

Nida (KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-422534

Ig: shakleebangi_bynida

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge