Rawatan Fibroadenoma pada Payudara Tanpa Pembedahan

Fibroadenoma adalah sejenis tumor/ketumbuhan bukan kanser pada payudara. Ia biasanya berlaku kepada wanita yang berumur 15 hingga 35 tahun. Walaupun masih kurang jelas adakah fibroadenoma ini boleh menyebabkan kanser payudara atau tidak, adalah lebih baik untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan mendapatkan rawatan dari doktor dengan segera.

Ia bergantung kepada pemeriksaan dan ujian makmal bagi menentukan jika ia boleh menjadi kanser atau tidak. Bagaimanapun, terdapat juga rawatan fibroadema tanpa pembedahan yang boleh menyokong rawatan daripada doktor.

Apakah yang Dimaksudkan denganFibroadenoma pada Payudara?

Ia adalah benjolan pada payudara, tetapi bukan kanser. ia mungkin bersifat pejal, licin, rasa getah atau keras dan mempunyai bentuk yang jelas. Ia juga mungkin seperti biji guli yang bergerak di bawah kulit anda jika diperiksa. Ia didapati dalam banyak saiz, boleh jadi besar atau kecil dan boleh menyusut sendiri.

Punca Fibroadenoma

Punca sebenar adalah kurang jelas. Ia mungkin disebabkan oleh peningkatan sensitiviti pada hormon estrogen. Ia berkembang daripada lobule. Tali kelenjar dan saluran tumbuh di atas lobule dan membentuk benjolan padat. Ia boleh berlaku dengan kerap dan boleh membesar ketika hamil.

Jenis-jenis Fibroadenoma

 • Fibroadenoma Kompleks. Ia sentiasa berkembang dan membesar.
 • Fibroadenoma Juvanille. Ia adalah sejenis benjolan pada payudara yang paling biasa terdapat pada kanak-kanak perempuandan remaja diantara umur 10 hingga 18 tahun. Ia boleh tumbuh besar, dan boleh menyusut dan menghilang dengan sendiri.
 • Giant Fibroadenomas. Ia boleh berkembang menjadi besar dan mungkin perlu dikeluarkan kerana menekan tisu payudara yang lain.

Tanda-tanda Fibroadenoma pada Payudara

 • Berbentuk bulat dan mempunyai dasar yang licin
 • Mudah bergerak
 • Pejal atau kenyal
 • Tidak menyakitkan

Perbezaan Fibroadenoma dengan Kanser Payudara

A) Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah satu tumor yang tidak merbahaya dan terdapat pada wanita yang berumur bawah 30 tahun

Tumor terdiri daripda tisu payudara atau tisu penghubung

Ia biasanya timbul dan hilang

B) Kanser Payudara

 • Ia adalah penyakit berbahaya menjadi pembunuh no 1 wanita
 • Kanser boleh timbul pada tisu payudara atau saluran tisu payudara
 • Biasanya ia berlaku pada umur 35 tahun dan keatas
 • Peringkat awal kanser akan dirawat dengan pembedahan dan kemoterapi
 • Sel-sel kanser berkait rapat dengan hormon estrogen
 • Rawatan ubat-ubatan perlu untuk menghalang kanser membiak

Rawatan Fibroadenoma

Jika terdapat benjolan pada payudara yang mencurigakan, anda perlu berjumpa dengan doktor dengan segera

Biasanya, fibroadenoma tidak memerlukan apa-apa rawatan. Namun jika ia menjadi besar atau terdapat perubahan, anda perlu dapatkan pemeriksaan doktor.

Fibroadenoma biasanya akan menjadi lebih besar ketika mengandung dan menyusu atau semasa mengambil terapi hormon (HRT), dan kembali kepada keadaan biasa selepas itu.

Rawat Fibroadenoma dengan Vivix Shaklee

 

Vivix merupakan suplement yang tinggi antioksidan mujarab dan berkesan!. Ia berfungsi untuk membaikpulih sel di peringkat DNA lagi. Disamping itu juga, vivix berfungsi untuk mengecutkan benjolan dan merencatkan sel fibroadenoma. Jadi, jika anda mengalami gejala ini, vivix sangat dicadangkan!.

Anda boleh dapatkan vivix dengan menghubingi saya di talian 016-4225314. Saya akan guide dan konsultasi produk secara percuma!

Nida(KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-4225314

Instagram: shakleebangi_bynida

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge