Rawatan Patah Pergelangan Tangan Agar Pulih dengan Cepat

Pergelangan tangan patah, dah lah menyakitkan, ia juga pasti mengganggu banyak tugasan harian seseorang juga. Patah pergelangan tangan adalah suatu keadaan di mana, salah satu atau beberapa tulang pada pergelangan tangan patah atau retak. Tangan manusia terdiri daripada 8 tulang kecil, serta 2 tulang di bawah lengan manusia yang dipanggil tulang radius dan ulna.

Apabila terjadi patah pergelangan tangan, kita hendaklah mengetahui rawatan patah pergelangan tangan supaya cepat sembuh kerana ia mengambil masa yang lama untuk sembuh kembali.

Tanda-tanda Patah Pergelangan Tangan

Untuk mengesahkan, samada berlaku patah atau tidak, anda boleh memeriksa berdasarkan tanda-tanda seperti:

➡Terdengar bunyi retak semasa terjatuh

➡Berasa sakit pada bahagian pergelangan tangan

➡Bengkak

➡Sukar untuk menggerakkan jari jemari tangan

➡Lebam

➡Terdapat perubahan pada pergelangan tangan seperti bengkok

➡Terdapat darah atau tulang yang menembusi kulit

➡Rasa sakit pada pergelangan tangan akan lebih sakit semasa pesakit berusaha untuk menggerakkan tangan atau bahagian jari. Selain itu, antara tanda lain ialah rasa mual, pening dan pitam.

Punca-punca Pergelangan Tangan Patah

Patah pergelangan tangan berlaku apabila, tangan tidak mampu menahan beban atau tekanan yang diberikan. Antara puncanya ialah:

➡Jatuh: Posisi tangan semasa terjatuh yang menahan beban boleh menyebabkan pergelangan tangan patah.

➡Mengalami Kemalangan: Biasanya terjadi semasa melakukan aktiviti sukan, olahraga yang memiliki risiko cedera atau ekstreme. Selain itu, tangan boleh patah disebabkan oleh kemalangan jalan raya.

➡Selain faktor luaran, punca patah pergelangan tangan juga boleh disebabkan oleh tulang rapuh atau kurang padat. Contohnya:

➡Disebabkan oleh penyakit

➡Kekurangan Vitamin D dan Kalsium sehingga tulang menjadi lemah

➡Tabiat merokok dan mengambil alkohol.

Rawatan Patah Pergelangan Tangan

Setelah mendapatkan rawatan daripada doktor, rawatan lanjut anda boleh lakukan sendiri di rumah ialah:

➡Meletakkan tangan lebih tinggi dari paras dada untuk mengelakkan bengkak, sebaiknya jadikan bantal sebagai alas.

➡Menekap tempat patah dengan ais 2-3 jam sekali

➡Makan ubat yang dibekalkan secara konsisten

➡Menggerakkan tangan secara perlahan-lahan untuk menguatkannya

Rawat Patah Pergelangan Tangan dengan Lebih Cepat

Tahukah anda, selain pembedahan, pengambilan nutrisi yang betul juga boleh cepatkan proses penyembuhan? Ia adalah kerana, kandungan zat dalam makanan-makanan tertentu boleh mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang.

Jadi, apakah nutrisi yang diperlukan untuk mempercepatkan proses penyembuhan patah pergelangan ni?. Antaranya ialah:

1. Protein

Protein sangat diperlukan oleh tubuh untuk menjana penghasilan sel baru yang lebih kuat, padat dan sihat untuk menggantikan sel yang lemah, rosak dan mati.

Sudah tentulah tulang sebagai sel hidup memerlukan makanan, iaitu protein untuk tumbuh dengan lebih cepat dan sihat. Selain itu juga, protein membantu penyerapan kalsium dengan lebih banyak, untuk menyediakan tulang yang sihat dan lebih padat.  Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidik dari Universiti Tufts, diet yang mengandungi protein yang tinggi akan mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah. Anda boleh mendapatkan sumber protein dari daging, ayam, telur dan kekacang.

2. Kalsium

Kalsium adalah makanan tulang. Dan ia sangat diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengelakkan tulang dari menjadi rapuh.  Jadi, anda perlu makan makanan yang tinggi kalsium untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan padat. Antara makanan yang tinggi sumber kalsium ialah ikan salmon, brokoli, bayam, hasil teusu, kekacang dan sebagainya.

3. Vitamin D

Vitamin D juga penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat. Ia adalah nutrisi penting untuk memelihara tulang secara keseluruhannya. Selain itu, vitamin D juga memastikan penyerapan kalsium ke dalam tulang dengan lebih efisyen lagi. Antara makanan yang kaya dengan vitamin D ialah telur, susu dan ikan.

4.Vitamin K

Vitamin K pula penting untuk mencegah pendarahan dan penyembuhan luka. Namun, ia juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium di dalam tulang. Vitamin K memastikan penyambungan tulang yang patah dengan sempurna. Antara sumber makanan yang mengandungi vitamin K ialah, telur, avocado, brokoli dan sebagainya.

5. Vitamin C

Vitamin C terkenal dengan makanan yang kaya dengan antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem pertahanan badan. Selain itu, vitamin C juga membantu membaikpulih tulang yang rosak dan membantu penyerapan kalsium yang sempurna di dalam tubuh. Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah oren, lemon, betik, mangga, kiwi dan sebagainya.

Rawatan Alternatif Sembuhkan Patah Pergelangan Tangan dengan Cepat

Antara suplement yang berkesan untuk diambil yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang punggung ialah:

1. Vivix

Vivix berperanan membaiki semula sel yang telah rosak dan mati serta melindungi sel-sel yang sihat daripada rosak. Jadi, ia terbaik untuk kesihatan yang menyeluruh. Tambahan lagi, banyak feedback dari pengamal vivix menyatakan, kurang rasa sakit dan semakin bertenaga selepas mengamalkan vivix untuk proses peyembuhan. 

Bukan itu sahaja, vivix juga bersifat antiradang yang mampu mengurangkan bengkak dan rasa sakit akibat patah tulang yang mereka alami. Ia juga mempercepatkan proses penyembuhan luka pesakit berbanding menunggu sahaja tanpa berbuat apa-apa. Jadi, jika anda mengalami patah tulang, anda WAJIB AMALKAN VIVIX untuk cepat sembuh. Duit boleh cari kan?.

2.  Ostematrix

Ostematrix ialah suplement penting untuk membantu tulang tumbuh dengan cepat, lebih kuat dan padat!. Ia juga dilengkapi dengan vitamin D serta magnesium yang sangat membantu tulang bercantum semula dengan sempurna. Bukan itu sahaja, ostematrix juga dapat membantu mengelakkan kekejangan, rasa lenguh-lenguh dan ia lebih kepada merehatkan otot-otot badan supaya lebih relaks dan tenang. Banyak feedback yang kami dapat, pertumbuhan tulang lebih cepat dari biasa apabila mengamalkan ostematrix hingga doktor pun terkejut!

3.  ESP (Energyzing Soy Protein).

ESP ialah protein soya yang berkualiti tinggi. Protein tumbuhan adalah lebih senang diserap dan dihadam oleh badan berbanding protein haiwan. Dan, ESP adalah protein yang berkualiti tinggi, diproses dengan suhu yang rendah bagi menjamin kualitinya. Ia berperanan sebagai penguat tulang, menyembuhkan luka dengan lebih cepat dan menggantikan sel-sel lama dan rosak kepada sel-sel baru yang lebih kuat dan sihat. 

4. Omega Guard Shaklee

Omega Guard mengandungi omega 3 yang berfungsi untuk anti inflamasi yang  berlaku pada kawasan yang bengkak. Ia juga bagus untuk meningkatkan imun badan.

BACA TESTIMONI SET PATAH TULANG DISINI

Bagaimana?. Beliau berusaha untuk cepat sembuh dari patah tulang. Kenapa tidak anda?. Tak kan nak terbaring sahaja tanpa buat apa-apa kan?. Jom hubungi saya sekarang untuk tamatkan penderitaan anda! Anda boleh hubungi saya seperti di bawah.

www.wasap.my/60164225314

Harisatun Nida bt Abd Rashid

sms@whatssapp@telegram: www.wasap.my/60164225314/shaklee

FB: Harisatun Nida Abd Rashid

FP: Pengedar Shaklee Bandar Baru Bangi, Bandar Seri Putra

Instagram: shakleebangi_bynida

Web: www.ohlawa.com

ATAU BACA LANJUT UNTUK DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

INGIN MENJANA PENDAPATAN 3, 4 , 5 ANGKA SEBULAN?. DAFTARLAH SEBAGAI AHLI SHAKLEE. ANDA MAMPU JANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN. MODAL SERENDAH RM75. PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSKLUSIF KAMI & ANDA AKAN DIBANTU SEHINGGA BERJAYA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge