Tanda-tanda Keguguran dan Cara Pulihkankan Rahim Supaya Cepat Sihat

Keguguran adalah perkara yang mengerikan bagi wanita hamil. Biasanya, selepas keguguran, kebanyakan wanita akan rasa sakit, stress dan juga trauma. Ada juga kes berlaku keguguran yang berulang kali kerana rahim belum betul-betul kuat untuk menerima kehadiran janin dan sebagainya.

Bagi mereka yang mengalami bagi pertama kali, mesti rasa keliru adakah berlaku keguguran atau tidak. Jadi, penting untuk kita ketahui tanda-tanda keguguran dan cara pulihkan rahim supaya cepat sihat.

Sebab-sebab Berlaku Keguguran

Menurut Kementerian Kesihatan, keguguran berlaku disebabkan oleh bayak faktor, antaranya ialah:

1)Masalah Genetik

Embrio yang terhasil dari proses persenyawaan suami dan isteri gagal membesar dan membahagikan janin. Masalah genetik menyumbang sebnayak 40-45% punca berlakunya keguguran.

2)Masalah Kesihatan Ibu

ibu yang mengidap kencing manis, fibroid berisiko untuk mengalami keguguran. Risiko 60-70% keguguran terjadi sebelum janin memasuki 3 bulan pertama. Dan jumlah keguguran akan mula menurun apabila janin berusia 3 bulan dan keatas.

3)Ibu Mengalami Keputihan yang Serius

Jangan ambil mudah jika anda mengalami keputihan semasa hamil.Keputihan biasanya mengandungi kuman/bakteria yang akan menyerang rahim. Jadi, dapatkan sila ke klinik berhampiran jika anda mengalaminya.

4)Pengambilan Alkohol, Rokok dan Kekurangan Zat

Apabila anda disahkan hamil, jauhilah alkohol, rokok dan sebagainya untuk keselamatan bayi dalam kandungan. Dapatkan juga nutrien penting untuk bayi membesar dan berkembang dengan lebih sihat dan kuat.

Tanda-tanda Keguguran yang Anda Perlu Tahu

Berikut adalah tanda-tanda keguguran yang sering terjadi kepada ibu hamil yang mengalaminya:

1)Berasa Sakit

Tanda keguguran yang pertama ialah rasa sakit dan tidak selesa. Sakit perut yang berterusan, kekejangan pada pelvis, sakit pinggang atau sakit bawah belakang. Sakit akan berterusan beberapa sebelum atau selepas keguguran atau pendarahan terjadi. Rasakit pada bahagian perut yang kuat juga boleh jadi keguguran berlaku.

2)Berlaku Pendarahan

Pendarahan yang berlaku pada faraj, sedikit-sedikit atau bertompok banyak juga adalah salah satu tanda keguguran. Namun, ia juga turut terjadi pada kehamilan biasa,

3)Hilang Tanda-tanda Hamil

Jika anda tidak rasai loya, pening dan tidak seperti selalu, keguguran mungkin berlaku. Tahap hormon telah jatuh dan tidak boleh lagi mengekalkan kehamilan.

4)Jantung Bayi Tidak Dapat Dikesan

Ibu hendaklah selalu peka dengan denyutan jantung bayi. Denyutan jantung boleh dikesan melalui ultrasound. Jika tiada denyutan jantung, mungkin bayi anda telah tiada dan anda mengalami keguguran.

5)Pergerakan Janin Tiada

Ia adalah salah satu tanda penting keguguran berlaku. Anda seharusnya selalu memerhati dan peka terhadap corak pergerakan bayi anda. Jika ia tidak bergerak, mungkin sesuatu telah berlaku. Namun, pergerakan janin biasanya boleh dirasai oleh ibu seawal 16 minggu atau 4 bulan yang pertama.

6)Sakit pada Bahagian Belakang

Tanda sakit belakang bukan sakit belakang yang biasa, tetapi rasa sakit yang menyucuk dan tajam serta kejang. Ia mungkin tanda kontraksi awal untuk berlaku keguguran.

7)Lelehan pada Faraj

Jika darah atau ketulan tisu keluar dari faraj, ia mungkin keguguran telah pun berlaku.

Rawatan Selepas Keguguran

Anda harus mengambil langkah serius selepas berlaku keguguran seperti berpantang selepas melahirkan bayi juga. Ia sangat penting untuk proses pemulihan rahim dan badan yang kehilangan banyak darah dan sebagainya. Emosi ibu hamil yang baru mengalami keguguran juga turt terganggu dengan rasa sakit, sedih dan stress. Pada masa inilah sokongan suami dan keluarga amatlah penting.

Biasanya doktor akan membuat rawatan ultrasound atau imbasan pada rahim, jika rahim bersih makan D & C tidak perlu dilakukan untuk membersihkan sisa kandungan. Jika sebaliknya, doktor akan membuat proses pembersihan. Ia penting untuk mengelakkan jangkitan kuman dan sebagainya.

Pulihkan Rahim dan Kembali Sihat dengan Set Berpantang Shaklee

Sebagai syarikat nutrisi no 1, Shaklee sangat mengambil berat tentang kesihatan wanita, lebih-lebih lagi selepas mengalami keguguran. Wanita masih lemah dari segi emosi dan fizikal, dan sangat perlukan pemakanan sihat, nutrien yang terbaik untuk kembali sihat semula.

Kandungan Set Keguguran Shaklee adalah terdiri daripada:

1.Vivix Shaklee. vivix sangat dicadangkan diambil selepas keguguran atau berpantang. Ia memberi tenaga segera, rasa tidak terlalu letih dan bertenaga. Vivix adalah suplement untuk kesihatan yang menyeluruh, menyembuhkan luka, dan penyembuhan dalaman yang terbaik. Kebolehan vivix yang sangat luar biasa adalah kerana keupayaannya membaiki sel dari peringkat DNA lagi.

2.ESP (Energyzing Soy Protein). Protein sangat diperlukan untuk penyembuhan luka dalaman dan juga luaran. Ia juga membantu menguatkan rahim selepas berlaku keguguran.

3.Vitamin C. Vitamin c juga mempunyai elemen penyembuhan luka yang terbaik. Ia jug adapat membantu ibu menguatkan daya ketahanan badan dari virus atau bakteria yang mudah untuk dijangkiti ketika badan masih lemah. Kanudngan bioflavonoid dalam vitamin c shaklee adalah berfungsi untuk penyerapan vitamin c lebih efektif dalam badan.

4.Vitalea. Ia adalah multivitamin shaklee yang tertua di dunia. Fungsinya untuk menambahkan tenaga, bekalkan vitamin dan mineral penting untuk keperluan badan selepas keguguran. Ia juga elemen penting untuk penghasilan sel darah merah untuk menggantikan darah yang banyak hilang semasa keguguran.

5.B Kompleks. Ia berfungsi menenangkan emosi dan sistem saraf ibu selepas keguguran. Kekuatan emosi sangat pentinng untuk mengelakkan stress dan meroyan.

6.Ostematrix. Ia adalah kalsium yang dilengkapi dengan vitamin D dan juga Magnesium. Ia berfungsi untuk meredakan kekejangan, mengelakkan sembelit, merehatkan otot dan saraf. Ia juga membantu ibu tidur dengan lebih lena dan badan terasa lebih segar.

Set keguguran shaklee mampu membantu ibu memulihkan dalaman secara optimum. Ia juga berfungsi sebagai penyediaan untuk ibu hamil semula yang lebih berkualiti pada masa akan datang. Ia adalah penting untuk merancang kehamilan dan dapatkan nutrien yang secukupnya untuk mengelakkan keguguran berulang pada masa akan datang.

Testimon Set Keguguran Shaklee

Jadi, jika anda baru sahaja alami keguguran, jangan lupa untuk hubungi saya untuk dapatkan Set Keguguran anda sekarang. Kesihatan dan penjagaan dalam tersangatlah penting dan perlu diberi sokongan lebih-lebih lagi semasa badan lemah. Sayangi dan hargai badan amanah kurniaan tuhan. Jangan lupa hubungi saya seperti di bawah:

Nida (KN)

ID No: 98751

Whatsapp/SMS: 016-4225314 (atau klik butang merah sebelah kanan blog)

Website: www.ohlawa.com

Instagram: shakleebangi_bynida

Pengedar Shaklee Bangi, Pengedar Shaklee UKM, Pengedar Shaklee UPM, Pengedar Shaklee Hospital Serdang, Pengedar Shaklee Nilai 3, Pengedar Shaklee Bandar Seri Putra, dan pengeposan seluruh Malaysia setiaphari.

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge