Tips Kuruskan Badan Selepas Bersalin dengan Cara Selamat

“Selepas bersalin anak pertama, berat badan saya terus meningkat dari 65 kg kepada 88 kg. Bahagian perut nampak lemak lebih banyak, begitu juga pada bahagian pinggul. Saya berasa tertekan dengan berat badan yang semakin bertambah ni. Saya cuba kurangkan makan, tetapi jarang bersenam. Apa yang patut saya buat?”

Sangat menyedihkan dan rasa rendah diri apabila berat badan selepas bersalin bukan menurun, malah semakin meningkat!. Amat sukar sebenarnya untuk mendapat bentuk badan idaman selepas bersalin tanpa cara yang betul. Pelbagai cara tradisional atau moden yang boleh dipraktikkan untuk mendapat kembali berat sebelum mengandung dan silap hari bulan kalah masa anak dara dulu. Nak tahu?. Jom ikuti tips kuruskan badan selepas bersalin dengan selamat.

Tips Kuruskan Badan Selepas Bersalin

Antara tips-tips yang boleh diamalkan ialah;

#1. Teruskan Penyusuan Eksklusif kepada Bayi Anda.

Ramai yang takut, menyusu bayi akan membuatkan payudara kendur. Tak kurang juga yang takut lapar. Asyik-asyik makan sahaja. Tahukah anda, aktiviti penyusuan boleh membakar kalori? Ia adalah cara yang sihat untuk menurunkan berat badan. Ia juga mempercepatkan rahim mengecut dan salah satu perancang semulajadi. Anak pun sihat dan jimat dengan susu ibu.

#2. Makan Makanan yang Memanaskan Badan

Amalkan makan makanan yang bersifat panas seperti lada hitam dan halia. Ia membuatkan badan panas dan kerap berpeluh.

#3. Pakai Bengkung

Pemakaian bengkung dapat membantu badan dibentuk semula. Ikat kemas dan pastikan anda selesa dengan bengkung tersebut. Sebelum itu, anda boleh sapukan minyak panas atau losyen yang boleh mengecikkan perut anda.

#4. Bertungku

Amalan bertungku juga boleh membakar lemak. Selepas bertungku badan rasa sedap, panas dan berpeluh. Memang selesa sangat. Sakit-sakit badan pun tiada.

#5. Jaga Makan

Perkara yang paling penting ialah menjaga pemakanan semasa berpantang untuk proses pemulihan selepas hamil dan bersalin. Makan dengan sedikit tetapi kerap. Semasa pantang, lebihkan makan makanan yang dibakar, kukus atau rebus. Elakkan makanan yang bergoreng kerana ia juga boleh memberi kesan luka lambat pulih. Antara tips pemakan lain ialah;

  • Jangan tinggal sarapan pagi
  • Makan sekurang-kurangnya 5 hidangan sayur dan buah setiap hari
  • Elakkan makan makanan yang bergoreng dan segera kerana ia mengandungi lemak, gula dan garam yang tinggi.

Cara Kurus dengan Vitamin, Selamat dan Berkesan

“Alhamdulillah. Doktor tengok aku sampai tak kenal sebab kurus selepas bersalin. Masa mengandung punyalah badan bulat dan kembang. Sukur shaklee ada untuk membantu” – Puan A, Taiping Perak.

” Saya nak bagitahu ni, selepas bersalin kawan-kawan di pejabat tegur nampak kurus dan semakin cantik”. – Puan B, Cheras.

Ini adalah antara testimoni yang telah berjaya kurus dan cantik dengan shaklee.

SET KURUS SELEPAS BERSALIN Shaklee ialah ESP, Omega dan Alfafa. Untuk pengetahuan anda, set kurus ini adalah sebahagian daripada SET BERPANTANG LENGKAP. Jadi, jika anda amalkan set ini, hanya tambah beberapa item lain untuk set berpantang yang mempunyai banyak sangat kebaikan antaranya, elakkan sembelit, banyakkan susu badan, badan cergas elak mood swing, elak meroyan, badan pulih dengan cepat, hilangka parut strechmark dan banyak lagi!

Antara item dalam set ini ialah;

ESP

✅Mengurangkan rasa lapar ibu yang menyusu, bantu cepat kurus

✅Mengelakkan makan secara berlebihan

✅Banyakkan susu ibudan bayi kenyang serta tidur lama

✅Mnegurangkan rasa letih walaupun tak cukup tidur

✅Mencantikkan kulit ibu dan bayi

✅Percepatkan sembuhkan luka selepas bersalin

✅Menguatkan imun badan

✅Menghilangkan kesan parut

✅Menurunkan paras kolestrol

Omega Guard

✅Merupakan sumber utama Omega 3 yang baik untuk kesihatan jantung dan otak

✅Lemak yang membakar lemak

✅Bagus untuk bayi, ia disalurkan melalui susu ibu

✅Elak bayi ekzema atau masalah kulit yang lain kerana bersifat antiradang

Alfafa

✅Jamu moden seperti kacip fatimah

✅Bertindak sebagai pelawas semulajadi

✅Menarik segala toksin dalam badan keluar

✅Merapatkan aset wanita

✅Menganjalkan payudara

✅Menghilangkan keputihan

✅Memulihkan urat selepas bersalin

Boleh ke saya ambil set ini sambil menyusukan baby?

Ya seperti saya terangkan di atas, ini adalah sebahagian set berpantang shaklee, ia tidak membuatkan bayi anda cirit birit, atau kesan buruk yang lain.

Testimoni

Anda tak perlu risau lagi untuk turunkan berat badan selepas bersalin. Jom kurus cara sihat dengan shaklee. Anda boleh hubungi saya di talian 016-4225314 untuk pertanyaan atau order. Saya nak bagi anda diskaun 15-20%, jangan lupa hubungi saya ya.

Nida (KN)

ID NO: 987151

Instagram: shakleebangi_bynida

Facebook: Harisatun Nida bt Abd Rashid

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge