Tips Patah Tulang Punggung Akibat Kemalangan Sembuh dengan Cepat

Patah tulang punggung memerlukan tempoh masa yang lama untuk pulih sepenuhnya. Setelah menjalani rawatan  dari doktor, pesakit terpaksa menunggu berminggu-minggu, bulan atau tahun untuk tulang sembuh sepenuhnya. Ia akan mengganggu perjalanan kehidupan harian kita, terhad untuk melakukan aktiviti kesukaan dan yang paling tak bes sekali ialah terpaksa terbaring atau hanya berkerusi roda sahaja.

Tapi sampai bila?. Justeru itu penting untuk kita ketahui tips patah tulang sembuh dengan cepat supaya dapat meneruskan pekerjaan atau tanggungjawab kita semula seperti biasa.

Patah Tulang Punggung

Patah tulang punggung adalah keretakan atau patah pada bahagian atas yang terletak dekat sendi punggung. Sendi punggung adalah tempat bersambung tulang peha dengan tulang punggung. Ia terbahagi kepada 2 bahagian, samada patah tulang peha yang ada dalam soket sendi atau diluar soket sendi.

Patah tulang punggung biasanya banyak dialami dikalangan wanita yang berusia emas  yang mengalami osteoporosis atau tulang rapuh, disebabkan oleh terjatuh, terseliuh dan sebagainya.

Menurut Dr Zaidi Haji Ahmad, proses penyembuhan tulang melalui 3 proses secara serentak iaitu,

  1. berlaku pembengkakan
  2. Penyingkiran sel-sel yang rosak dan ;
  3. Pembentukan semula sel-sel tulang yang baru. 

Proses pembengkakan mengambil masa berhari-hari untuk kembali stabil. Ia juga turut berlaku pembekuan darah pada tempat yang patah untuk memberi kestabilan kepada sruktur dan rangka tulang yang baru. Kemudian, sel sel tulang yang rosak berserta darah beku akan dikeluarkan bagi memberi laluan kepada sel-sel tulang yang baru untuk tubuh kembali.

Proses penyembuhan tulang mengambil kira beberapa faktor seperti usia, tempat patah, jenis patah, wujud penyakit kronik atau tidak, status pemakanan dan lain-lain lagi.

Gelaja Patah Tulang Punggung

Antara gejala-gejala patah tulang punggung ialah:

  • Rasa sakit yang amat sangat pada bahagian punggung
  • Tidak boleh berdiri
  • Tidak boleh mengangkat atau menggerakkan kaki
  • Lebam atau bengkak pada bahagian sekitar punggung

Punca atau Faktor Tulang Punggung Patah

Ia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tidak mengenal usia. Ia boleh terjadi disebabkan oleh hentaman yang kuat pada bahagian punggung, mungkin disebabkan oleh aktiviti bersukan, terjatuh, kemalangan dan sebagainya.

Namun begitu, faktor utama tulang punggung patah bagi mereka yang berusia 65 tahun dan keatas ialah disebabkan kemerosotan jumlah kalsium di dalam tulang. Selain itu, faktor lain boleh menyebbakan patah tulang punggung ialah:

i) Jantina: Penurunan hormon estrogen kepada wanita setelah mengalami menopouse membuatkan wanita lebih cepat hilang kepadatan tulang membuatkan risiko wanita mengalami patah tulang adalah lebih tinggi berbanding golongan lelaki. Dikatakan 80% daripada pesakit adalah lebih ramai berbanding lelaki.

ii) Kekurangan Pengambilan Nutrisi: Kalsium dan Vitamin D sangat diperlukan untuk mempunyai tulang yang kuat dan boleh mengelakkan kejadian patah tulang punggung.

iii) Masalah Kesihatan: Gangguan kesihatan seperti masalah pencernaan boleh mengganggu penyerapan kalsium.

iv) Kesan Ubat-ubatan: Pengambilan steroid terutamanya penyakit asma boleh menyebabkan tulang rapuh.

Rawat dan Sokong  Patah Tulang Punggung dengan Cepat

Tahukah anda, selain pembedahan, pengambilan nutrisi yang betul juga boleh cepatkan proses penyembuhan? Ia adalah kerana, kandungan zat dalam makanan-makanan tertentu boleh mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang.

Jadi, apakah nutrisi yang diperlukan untuk mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang punggung ni?. Antaranya ialah:

1. Protein; Protein sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan sel baru yang lebih kuat dan sihat untuk menggantikan sel yang lemah, rosak dan mati. Sudah tentulah tulang sebagai sel hidup memerlukan makanan, iaitu protein untuk tumbuh dengan lebih cepat dan sihat.

Selain itu juga, protein membantu penyerapan kalsium dengan lebih banyak, untuk menyediakan tulang yang sihat dan lebih padat.  Satu kajian yang dijalankan oleh Penyelidik dari Universiti Tufts, diet yang mengandungi protein yang tinggi akan mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah. Anda boleh mendapatkan sumber protein dari daging, ayam, telur dan kekacang.

2. Kalsium; Kalsium adalah makanan tulang. Dan ia sangat diperlukan untuk menguatkan tulang dan mengelakkan tulang dari menjadi rapuh dan kurang padat.  Jadi, anda perlu makan makanan yang tinggi kalsium untuk pertumbuhan tulang yang sihat dan padat. Antara makanan yang tinggi sumber kalsium ialah ikan salmon, brokoli, bayam, hasil teusu dan sebagainya.

3. Vitamin D; Vitamin D juga penting untuk pertumbuhan tulang yang sihat. Ia adalah nutrisi penting untuk memelihara tulang secara keseluruhannya. Bukan itu sahaja, vitamin D juga memastikan penyerapan kalsium ke dalam tulang dengan lebih efisyen lagi. Antara makanan yang kaya dengan vitamin D ialah telur, ikan dan susu.

.4.Vitamin K; Vitamin K pula penting untuk mencegah pendarahan dan penyembuhan luka. Namun, ia juga boleh meningkatkan penyerapan kalsium di dalam tulang. Vitamin K memastikan penyambungan tulang yang patah dengan sempurna. Antara sumber makanan yang mengandungi vitamin K ialah, telur, avocado, brokoli dan sebagainya.

5. Vitamin CVitamin C terkenal dengan makanan yang kaya dengan antioksidan, yang membantu meningkatkan sistem pertahanan badan. Bukan itu sahaja, vitamin C juga membantu membaikpulih tulang yang rosak dan membantu penyerapan kalsium yang sempurna di dalam tubuh. Antara makanan yang kaya dengan vitamin C ialah oren, lemon, betik, mangga, kiwi dan sebagainya.

Rawatan Alternatif Bantu Tulang Punggung Patah Baik dengan Lebih Cepat

Antara suplement yang berkesan untuk diambil yang dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan mempercepatkan proses penyembuhan patah tulang punggung ialah:

1.Vivix

✅Membaiki semula semua sel yang telah rosak dan mati serta melindungi sel yang sihat dari rosak.

✅Bertindak sebagai antiradang, mengelakkan bengkak pada tempat patah

✅Terbaik untuk kesihatan yang menyeluruh

Feedback dari pengamal vivix, kurang rasa sakit kesan pembedahan atau tempat patah dan semakin bertengaa selepas amalkan vivix. Ia mempercepatkan penyembuhan tulang yang patah berbanding dengan menunggu sahaja tanpa mengambil apa-apa suplemen untuk menyokong tulang patah sembuh dengan lebih cepat. Anda wajib amalkan vivix untuk cepat sembuh.

2. Ostematrix

✅Ia adalah suplement terpenting yang menyokong tulang menjadi lebih kuat dan padat.

✅Kekurangan kalsium boleh menyebabkan tulang mudah retak dan rapuh serta berisiko mengalami osteophorosis.

✅Ia dilengkapi dengan vitamin D dan Magnesium yang penting untuk tulang bercantum xemula dengan sempurna

✅Mengelakkan kejang, lenguh-lenguh badan

✅Merehatkan otot supaya lebih relaks dan tenang

Banyak feedback yang kami terima, patah tulang baik dengan lebih cepat dari biasa hingga Doktor pon terkejut!

3. ESP

✅Protein soya yang berkualiti tinggi

✅Protein tumbuhan lebih sennag diserap dan dihadam berbanding protein haiwan

✅Berperanan sebagai penguat tulang, menyembuhkan luka dengan lebih cepat

✅Menggantikan sel-sel yang rosak, lama dan mati kepada sel yang lebih kuat dan sihat

4. Omega Guard

✅Omega Guard mengandungi asid lemak omega 3 untuk anti inflamasi atau keradangan pada tempat patah tulang.

✅Ia juga sangat bagus untuk meningkatkan imun badan.

KLIK SINI UNTUK TESTIMONI SET TULANG PATAH SHAKLEE

Patah tulang hendaklah segera disembuhkan. Tak kan lah hanya mahu duduk terbaring sahaja?. Hubungi saya untuk info produk dan saya akan guide anda cara pengambilan produk supaya dapat kesan yang maksima.

 

Nida (KN)

ID NO: 987151

Whatsapp: 016-4225314

 

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge